Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οχι» στον «εθελοντισμό» και τις «ΜΚΟ»

Αντίθετη στον αστικό «εθελοντισμό» και στην εμπλοκή των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» στην πολιτιστική κληρονομιά είναι η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στους αρχαιοφύλακες.

Με αφορμή τη συνάντηση της ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων) με τον υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα (10/10), όπου συζητήθηκαν και τα παραπάνω θέματα, η «ΔΑΣ» σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει τον «εθελοντισμό», «τρόπο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση και συνεπώς μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου. Οταν, μάλιστα, στο υπουργείο μας εργάζονται εδώ και μήνες απλήρωτοι συμβασιούχοι» και τονίζει: «Δεν συμφωνούμε με τις απλήρωτες "νύχτες Πανσελήνου", όντας ήδη πολλαπλά χτυπημένοι οικονομικά, και με τους τακτικισμούς επιβολής τους, μέσω ακροδεξιών ομάδων, που τον Αύγουστο έσπασαν τα λουκέτα της Ακρόπολης, προκαλώντας τους νυχτοφύλακες και θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του μνημείου και των επισκεπτών».

Για τις προσλήψεις υπαλλήλων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω «ΜΚΟ», που, «προβλέπεται να γίνει μέχρι τέλος του χρόνου με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων», η παράταξη αναφέρει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι αρνητική και για τους εργαζόμενους στη φύλαξη και για τα μνημεία και επισημαίνει: «Το κράτος θα μπορούσε να προσλάβει φυλακτικό προσωπικό με πολύ λιγότερο κόστος, αντί να δαπανά (να χαρίζει στην ουσία) υπέρογκα ποσά στις ΜΚΟ. Τελικά, κερδισμένοι δεν είναι ούτε οι εργαζόμενοι (μισθοί πείνας, ανειδίκευτο προσωπικό σε προσωρινή θέση), ούτε ο Ελληνας φορολογούμενος, ούτε ο τουρίστας, παρά μόνο οι πρόεδροι των ΜΚΟ και οι συνδιαλεγόμενοι μ' αυτούς πολιτικοί». Επιπλέον, έτσι «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ακόμα λιγότερα δικαιώματα για όλους μας (μισθοί, ελαστικά ωράρια, τρόπο πρόσληψης μέσω γνωριμιών στις ΜΚΟ)».

Η ΔΑΣ αναφερόμενη στην παράταξη ΠΑΚΑ (ΠΑΣΚΕ), που «δήλωσε ότι συμφωνεί με το μέτρο των ΜΚΟ, αρκεί να γίνει περιορισμένα, σε ποσοστό που να μην ξεπερνά το ποσοστό του μόνιμου προσωπικού» (!!!) υπογραμμίζει: Αναρωτιόμαστε αν κατά την ΠΑΚΑ το μικρότερο ποσοστό διασφαλίζει όσα παραπάνω αναφέραμε ή είναι το πρόσχημα για να προχωρήσει η συγκυβέρνηση στη διάλυση του κλάδου και την εκμετάλλευση του χώρου από επιχειρηματίες, δεδομένης της τεράστιας έλλειψης φυλάκων σε όλη τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ