Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Μελετούν το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας

Ερευνες γερμανικών κέντρων για τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος χωρών από την Ευρωζώνη

Σε κορύφωση βρίσκονται ξανά τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και άλλων χωρών στην Ευρωζώνη, δείχνοντας ότι το μείγμα διαχείρισης της κρίσης από τους αστούς δεν έχει κριθεί. Μελέτη του γερμανικού think tank (δεξαμενή σκέψης) «Prognos», κατ' εντολή του Ιδρύματος «Bertelsmann», προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη έξοδος Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας από τη Ζώνη του ευρώ θα κόστιζε 17,2 τρισ. ευρώ έως το 2020 και θα βύθιζε την παγκόσμια οικονομία «σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου».

Η έξοδος μόνο της Ελλάδας, αναφέρεται, θα ήταν διαχειρίσιμη. Ομως, βάσει της μελέτης που δημοσιεύει το «Spiegel», πρέπει να αποφευχθεί, για να μην ακολουθήσει ένα φαινόμενο ντόμινο με καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, αφού μπορεί να προκαλέσει την αποχώρηση και άλλων κρατών. Η εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει μόνο από τον υπολογισμό των απωλειών για τους πιστωτές που έχουν δανείσει χρήματα στα κράτη που βυθίζονται σε κρίση.

Ανέλυσαν, επίσης, τον πιθανό αντίκτυπο μιας κατάρρευσης του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη των 42 πιο σημαντικών βιομηχανικά κρατών και αναδυόμενων οικονομιών που συγκροτούν πάνω από το 90% της παγκόσμιας οικονομίας. Το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρεται ακόμα στην απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα. Οπως σημειώνει, αυτή θα γίνει σε «δεσμευμένο» λογαριασμό, απ' όπου θα καλύπτονται οι τόκοι και τα υφιστάμενα χρέη που ωριμάζουν.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τη λύση προωθούν τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία. Ωστόσο, η δημιουργία ενός τέτοιου λογαριασμού προβλέπεται και από παλιότερη απόφαση του Γιούρογκρουπ σχετικά με το PSI. Ανάλογες αναφορές για «δεσμευμένο λογαριασμό» κάνει και η γερμανική εφημερίδα «Sueeddeutsche Zeitung», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο, όπου αναφέρει ακόμα ότι «μισθοί, συντάξεις και επιδόματα θα πληρώνονται εξ ιδίων μέσων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ