Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Αιματηρή επίθεση με πολλά ερωτηματικά

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Οσμή διχασμού αναδίνει η ισχυρότατη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χτες το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Σασίν, της συνοικίας Ασχραφίγια της λιβανικής πρωτεύουσας, όπου κατοικεί κυρίως χριστιανικός πληθυσμός, και ως πρώτο απολογισμό έχει οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ουισάμ αλ Χάσαν, και τουλάχιστον 78 τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Μικάτι συγκάλεσε, αργά χτες, έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας και έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα. Εκατοντάδες Λιβανέζοι σε σουνιτικές συνοικίες πολλών πόλεων κατέκλυσαν τους δρόμους διαδηλώνοντας για το θάνατο του αλ Χάσαν, ενώ η σιιτική «Χεζμπολάχ» καταδίκασε τη δολοφονία.

Ο αλ Χάσαν ήταν «φιλικά προσκείμενος» στον Σάαντ Χαρίρι, ηγέτη του σουνιτικού κόμματος «Μέλλον», και θεωρούνταν ιθύνων νους των ερευνών που οδήγησαν στη σύλληψη, τον Αύγουστο, του πρώην υπουργού Πληροφοριών, Μισέλ Σαμάχα, με την κατηγορία της συνεργασίας με Σύρους αξιωματούχους για σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων στο Λίβανο. Επίσης, ήταν βασικός μάρτυρας στην υπόθεση της δολοφονίας του πρωθυπουργού Χαρίρι, το 2005, για εμπλοκή στην οποία κατηγορήθηκαν και τέσσερα μέλη της σιιτικής «Χεζμπολάχ», κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε 200 μέτρα από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος «Καταέμπ» των Χριστιανών Φαλαγγιτών, συνεργατών των Ισραηλινών εισβολέων στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Στην περιοχή βρίσκονται και τα γραφεία της «Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου» υπό τον Χαρίρι - συμμετέχει και το «Καταέμπ» - που πρωτοστάτησε στις εξελίξεις οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση του συριακού στρατού από το Λίβανο και αποτελεί σταθερό σύμμαχο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η «Συμμαχία» επρόκειτο να συνεδριάσει αργά το βράδυ αλλά ο Χαρίρι έσπευσε να δυναμιτίσει περαιτέρω την εκρηκτική ατμόσφαιρα κατηγορώντας τη Συρία ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονική επίθεση.

Μέχρι χτες βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη ανάληψη ευθύνης. Την καταδίκη τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό από το 2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ