Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Σήμα κινδύνου για τα πανεπιστήμια

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ενάντια στα Συμβούλια Διοίκησης
Οι πρυτάνεις συνεδρίασαν εκτάκτως το Σάββατο και σε ψήφισμά τους κάνουν για άλλη μια φορά λόγο για αντισυνταγματικότητα του νόμου - πλαισίου (αναφορικά με τις νέες διοικήσεις που αυτός προβλέπει), αλλά και των αλλαγών που πέρασαν στο νόμο μέσα στο καλοκαίρι, για τις οποίες οι πρυτάνεις... είχαν βάλει πλάτη.

Επίσης, αναφέρουν πως «απαιτείται» να εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ΤΑΙΠΕΔ «η πάσης φύσεως πανεπιστημιακή περιουσία». Επίσης, στέκονται στην «ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης, καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των πανεπιστημίων».

Για το σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων) υποστηρίζουν πως «απαιτείται η άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών» και «δε νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου» κ.ά. Επιπλέον, αναφέρονται σε ζητήματα μείωσης μισθών των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια και τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».

Συνεχίζεται το μπλόκο στις εκλογές

Στο μεταξύ, δεν έγιναν χτες, οι προγραμματισμένες «εκλογές» για τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων Αθήνας, Πάτρας και Παντείου, μετά από κινητοποιήσεις φοιτητών και διδασκόντων. «Εκλογές» έγιναν μόνο στο ΤΕΙ Πειραιά με ηλεκτρονική ψήφο. Το ΤΕΙ Πειραιά είναι το δεύτερο ίδρυμα μετά το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, που κάνει «εκλογές» ηλεκτρονικά. Το ψήφισμα του ΜΑΣ για μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης έχει υιοθετηθεί απ' τους Συλλόγους Φιλοσοφικής, Νοσηλευτικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού, Τουρκικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών, στην Αθήνα και Εστίας και Δασκάλων του Πανεπιστημίου Πάτρας. Στα πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας έχουν προγραμματιστεί επαναληπτικές για αύριο και οι φοιτητές ετοιμάζουν νέες κινητοποιήσεις.

Για σήμερα, είναι προγραμματισμένες «εκλογές» στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Ιόνιο. Στη Θεσσαλία, το ψήφισμα του ΜΑΣ έχει υιοθετηθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων Μηχανικών Υπολογιστών Δικτύου, Χωροταξίας, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φυτικής Παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ