Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ψευτοεντυπώσεις για πρόσθετη ενίσχυση από την ΚΑΠ

Να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται να ενισχυθούν περαιτέρω οι νέοι αγρότες επιχείρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Τόσο η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, συνειδητοποιούν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς κατά μέσο όρο στην Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών είναι σήμερα κάτω των 35 ετών. Επιπλέον αναγνωρίζουν ότι χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας». Στο διά ταύτα ανακοινώθηκε πως συζητήθηκε αν η ενίσχυση νέων αγροτών θα γίνεται από τον Πυλώνα 1 της ΚΑΠ (Ενιαία Ενίσχυση) ή τον Πυλώνα 2 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) ή ακόμα και από τους δύο Πυλώνες, πράγμα που θα αποφασιστεί στο επόμενο Συμβούλιο. Το θέμα είναι πως στην πρόταση της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ προβλέπεται να δίνεται ένα ποσοστό μέχρι 2% από το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες. Πράγμα που φυσικά δεν πρόκειται να βοηθήσει και να στηρίξει τους νέους αγρότες και όσους θέλουν να γίνουν αγρότες.

Η νέα ΚΑΠ θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις αγροτικές επιδοτήσεις και θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα στους φτωχούς και μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους, νέους, μεσήλικες και ηλικιωμένους. Το μέσο δικαίωμα ανά στρέμμα είναι 52 ευρώ κατά μέσο όρο και θα γίνει όπως φαίνεται 30 - 35 ευρώ το στρέμμα και για τους νέους αγρότες πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τα 40 ευρώ το στρέμμα, όσο θα θεωρούνται νέοι αγρότες. Με άλλα λόγια, θα είναι μια ενίσχυση γύρω στα 4 - 5 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι ρυθμοί φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών θα επιταχυνθούν, εξαιτίας της συνέχισης εφαρμογής της πολιτικής των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ. Το αγροτικό εισόδημα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, αφού οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα θα μειωθούν κι άλλο, σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ το κόστος παραγωγής όλο και θα αυξάνεται. Κι από κοντά η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια σε βάρος της αγροτιάς θα γιγαντωθούν, τσακίζοντας κι άλλο το αγροτικό εισόδημα. Η φτωχομεσαία αγροτιά δε θα μπορέσει να αντέξει άλλο αυτή την καταστροφική πολιτική. Μια πολιτική που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και εγκατάλειψη του αγροτικού επαγγέλματος και παράλληλα ενισχύει το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής και των επιδοτήσεων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης υποταγή στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (2013-03-28 00:00:00.0)
Ερχεται αντιαγροτική καταιγίδα (2010-10-31 00:00:00.0)
Εισήγηση «ξεκαθαρίσματος» της αγροτιάς (2009-08-01 00:00:00.0)
Το «βερίκοκο» της περιφερειοποίησης (2009-03-29 00:00:00.0)
«Κόβουν» 1.200.000 στρέμματα! (2008-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ