Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Στα σούπερ μάρκετ τσιγάρα και εφημερίδες

Διευκολύνονται οι διαδικασίες συγκέντρωσης του τζίρου σε μικρότερο αριθμό επιχειρήσεων, εξέλιξη που θα βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους

Πάγια αιτήματα των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των πολυεθνικών του κλάδου έρχεται να ικανοποιήσει στο άψε- σβήσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, προωθώντας μια σειρά τελικές ρυθμίσεις για την «απελευθέρωση» της αγοράς, που αποκλειστικό στόχο έχουν να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και να διευκολύνουν τις διαδικασίες συγκέντρωσης, οι οποίες τελικά οδηγούν στο κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνιών με την τρόικα και με πάγιο πρόσχημα την «άρση των εμποδίων» στη λειτουργία του «ανταγωνισμού», η κυβέρνηση προωθεί διάταξη με την οποία:

  • Επιτρέπεται η πώληση Τύπου και καπνικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.
  • Επιτρέπεται η πώληση βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ, που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Αποδέχεται το αίτημα της «αγοράς» (βλ. συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που στηρίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων) για αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων.

Είναι φανερό ότι το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις θα συγκρατήσουν το επιχειρηματικό κόστος κι έτσι θα «πέσουν» οι τιμές της αγοράς όχι μόνο δεν έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα, αλλά επιδιώκει με τον πλέον χοντροκομμένο τρόπο να αποκρύψει τη μοναδική αλήθεια, ότι πρόκειται για μέτρα φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα, που θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ και πολυκαταστημάτων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των αλλαγών στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της αγοράς, που είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση προωθεί την άρση των προϋποθέσεων για πώληση εφημερίδων και καπνού από τα σούπερ μάρκετ, εκχωρώντας στα μονοπώλια του λιανεμπορίου ένα ακόμα πεδίο πωλήσεων που, φυσικά, θα μειωθεί δραστικά για χιλιάδες περίπτερα και μικρομάγαζα.

Οσον αφορά στο βρεφικό γάλα, για το οποίο εκκρεμεί η υπόθεση στο ΣτΕ, που αρχικά έκανε δεκτή την προσφυγή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που ζητούσε να μην επιτραπεί η πώλησή του από τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της παροιμίας «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Ετσι, προσηλωμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων, προωθεί τη διάταξη αφαιρώντας την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του ΕΟΦ, με το πρόσχημα ότι η πώληση του βρεφικού γάλακτος από σούπερ μάρκετ οδήγησε σε μείωση της τιμής του, ενώ μετά την προσωρινή απαγόρευση του ΣτΕ η τιμή επανήλθε στα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα.

Τέλος, χτες ο Θ. Σκορδάς ανακοίνωσε ότι ξεκινάει «διαβούλευση» γύρω από τις προτάσεις «της αγοράς» για τις εκπτώσεις, για έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων το πρώτο Σάββατο του Γενάρη, των θερινών το πρώτο Σάββατο του Ιούλη, με διάρκεια 4-6 εβδομάδες, καθώς και για δύο ενδιάμεσα δεκαήμερα εκπτώσεων, ένα το Νοέμβρη και ένα το Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ