Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νέα συρρίκνωση του δικτύου παιδικών σταθμών

Κλείσιμο παιδικών σταθμών (ΠΣ) φαίνεται να προωθεί η δημοτική αρχή της Αθήνας, παρακάμπτοντας τις τεράστιες ανάγκες για φιλοξενία παιδιών. Ηδη υπηρεσιακοί παράγοντες του 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος (ΔΔ) φέρονται να ενημέρωσαν τους γονείς του 7ου δημοτικού ΠΣ στα Εξάρχεια (Θεμιστοκλέους 71) ότι θα κλείσει και τα φιλοξενούμενα παιδιά θα μεταφερθούν αλλού. Λόγοι κλεισίματος προβλήθηκαν ότι έχουν εγγραφεί μόνο 18 παιδιά, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως 40, και ότι είναι σε ενοικιαζόμενο κτίριο οπότε σε καιρούς κρίσης η δημοτική αρχή ψάχνεται να γλυτώσει το... νοίκι.

Στους ΠΣ του 1ου ΔΔ φαίνεται γενικά να υπάρχουν κενές θέσεις, αν και υπάρχουν άλλες πληροφορίες που θέλουν να μην υπήρξε πλατιά ενημέρωση σε γονείς εργαζόμενους, π.χ. στα Εξάρχεια, ότι μπορούν να πάνε τα παιδιά τους στον ΠΣ της Θεμιστοκλέους, άρα δεν υποβλήθηκαν και οι σχετικές αιτήσεις. Επιπλέον, η δημοτική αρχή είναι υπόλογη καθώς δεν έχει σχέδιο επέκτασης του δικτύου ΠΣ, αντίθετα με κάθε πρόσχημα το συρρικνώνει, ενώ υπάρχουν δεκάδες παιδιά σε άλλους ΠΣ άλλων ΔΔ που μένουν εκτός ως «επιλαχόντα». Θυμίζουμε ότι ενώ υπάρχουν σχέδια οικοδόμησης ιδιόκτητων ΠΣ στο Δήμο Αθήνας, τουλάχιστον από το 1985, όλα μείναν στα χαρτιά. Επίσης υπάρχει στο Δήμο από το 2010 και μένει ανεκτέλεστη ολοκληρωμένη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που (αξιοποιώντας και τους δεκάδες μηχανικούς του δήμου) μπορεί να λύσουν άμεσα, με μικρό κόστος, σε μεγάλο βαθμό και σε κατάλληλους χώρους το ζήτημα φιλοξενίας των παιδιών στην Αθήνα.

Εξάλλου τέτοια σχέδια συρρίκνωσης κυκλοφορούσαν στο Δήμο τουλάχιστον από αρχές Μάη όταν στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους ΠΣ του δήμου) παρουσιάστηκε «έκθεση» - απεικόνιση των κτιριακών δεδομένων των ΠΣ, κρίνοντας την «καταλληλότητά» τους ή μη να φιλοξενούν τέτοια υποδομή, προτείνοντας «χωρητικότητες» για κάθε σταθμό. Προφανώς η ακαταλληλότητα κτιρίων είναι ζήτημα υπαρκτό, ωστόσο κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές χρόνια ολόκληρα δεν το αντιμετωπίζουν. Ετσι με πρόσχημα την «ακαταλληλότητα» έκλεισαν οκτώ σταθμοί επί δημαρχίας Κακλαμάνη, τέσσερις ήδη επί Καμίνη. Ο σχεδιασμός για παραπέρα συρρίκνωση του ΔΒΑ φάνηκε και στον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2012 (μείον 11 εκατομμύρια στο ΔΒΑ συγκριτικά με τα προϋπολογισθέντα του 2011).

Ανοιγαν, λοιπόν, από το Μάη δρόμο για να κλείσουν άλλοι 12 ΠΣ, να καταργηθούν 626 θέσεις για παιδάκια. Με βάση τα εισηγητικά τους προωθούσαν από τις 5.501 θέσεις χωρητικότητας, που (βάσει εγγράφου του ΔΒΑ) είχαν στις 25/7/2011 οι ΠΣ του δήμου, να περιοριστούν στις 4.875. Σχεδίαζαν από τότε να κλείσουν:

Στο 1ο ΔΔ ο προαναφερόμενος 7ος Εξαρχείων, μισθωμένος. (Η πρόταση από τότε ήταν τα φιλοξενούμενα παιδιά του να μεταφερθούν στους ΠΣ στις οδούς Μαυρομιχάλη και Νοταρά). Στο 2ο ΔΔ ο 10ος στην οδό Ευφορίωνος 13, μισθωμένος. Στο 3ο ΔΔ ο 11ος στην Αιγαλέων 8, επίσης ο 13ος στην Αρίστωνος 11. Στο 4ο ΔΔ ο 8ος στην Επιδαύρου 69, μισθωμένος, επίσης ο 9ος στην Μετρών 22, μισθωμένος. Στο 5 ΔΔ μείωναν δραματικά την «προτεινόμενη» χωρητικότητα κάποιων ΠΣ, ώστε με πρόσχημα το μικρό αριθμό παιδιών, αργότερα να τους κλείσουν. Π.χ. στον 5ο στην Ηρακλείου 58, μισθωμένος, από 60 παιδιά που φιλοξενούσε τότε, του μείωναν τη χωρητικότητα στα 16. Στον 8ο στη Ροστάν 28, μισθωμένος, μείωναν τη χωρητικότητα από 62 σε 25. Στον 11ο στην Νεϊγύ 62, τη μείωναν από 54 σε 14. Στον 14ο στην Αμασίου 19 τη μείωναν από 53 σε... 8. Στο 7 ΔΔ ο 12ος στην Ευσταθίου 12, μισθωμένος, επίσης ο 13ος στην Κολχίδος 7, μισθωμένος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ