Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΑΣΤΟΝ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών και στη μέση το «τσιράκι» τους στο Κοσσυφοπέδιο
Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών και στη μέση το «τσιράκι» τους στο Κοσσυφοπέδιο
ΤΙΡΑΝΑ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._ Με τη γνωστή τακτική του «μαστίγιου» και του «καρότου» ολοκλήρωσαν χτες την ολιγοήμερη περιοδεία τους στα δυτικά Βαλκάνια η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.

Φθάνοντας στη Σερβία αργά το βράδυ της Τρίτης οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με την ηγεσία της χώρας ασκώντας πιέσεις για «αποτελεσματικό» διάλογο ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα και πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων. Οι πιέσεις απέδωσαν χτες οπότε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβιτσα Ντάσιτς δήλωσε «έτοιμος» για την εξεύρεση «οριστικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο ως το τέλος της θητείας του» και πρόθυμος να συζητήσει «όλα τα δύσκολα ζητήματα» με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι. Ανήγγειλε έτσι ότι η επόμενη συνάντησή του με τον Θάτσι θα γίνει στις 7 Νοέμβρη. Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ βρέθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο. Η Κλίντον επανέλαβε την υποστήριξη στο «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει «σταθερή στην αυτοκυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» του προτεκτοράτου και ότι είναι «αντίθετη σε οποιαδήποτε συζήτηση για εδαφικές αλλαγές ή ξανάνοιγμα του ζητήματος στάτους κβο» της περιοχής. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επικρίνει έμμεσα τα προβλήματα «έννομης τάξης, δικαστικού συστήματος, διαφθοράς και οργανωμένου εγκλήματος».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι Κλίντον και Αστον μετέβησαν στην Κροατία, την οποία εξήραν για τις επιτυχείς προσπάθειες ένταξης της χώρας στην ΕΕ τον Ιούλη του 2013 και τη «σταθεροποίηση» του κρατικού προϋπολογισμού εννοώντας προφανώς τα απανωτά κύματα μέτρων ασφυκτικής λιτότητας σε βάρος του κροατικού λαού.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας των δύο ήταν η Αλβανία, όπου πραγματοποίησαν χτες το πρωί τετράωρη επίσκεψη. Αμφότερες ζήτησαν από την ηγεσία της χώρας «να πολεμήσουν τη διαφθορά και να βελτιώσουν την "έννομη τάξη", να επιδιώξουν "διεξαγωγή διαφανών εκλογών" και την "πολιτική συνεργασία" με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης». Η Αμερικανίδα υπουργός μάλιστα μιλώντας στην αλβανική Βουλή εξήρε τα έως τώρα «επιτεύγματα» της χώρας όπως την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Αφγανιστάν και ενθάρρυνε την ένταξη και στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ