Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Στη λογική του... λιγότερο κακού η ΕΟΕ

Mε άλλοθι την καπιταλιστική κρίση, στον προϋπολογισμό του 2013 η τρικομματική κυβέρνηση μειώνει τα ήδη πενιχρά κονδύλια (και) για τον αθλητισμό, κατά περίπου 40%. Ομοσπονδίες/ σωματεία λοιπόν οδηγούνται στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο ή στην πλήρη υποταγή/εξάρτησή τους από χορηγούς και στην αύξηση της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή στο χαράτσωμα αθλουμένων και των οικογενειών τους. Και ο αθλητισμός γίνεται ακόμα πιο ταξικός, αφού αποτελεί (και θα γίνει περισσότερο) «πολυτέλεια» για την πλειοψηφία του λαού. Προσβάσιμος θα είναι μόνο σε όσους διαθέτουν το αντίτιμο. Την ίδια ώρα Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και ομοσπονδίες κινούνται στη λογική του... μη χείρον βέλτιστον.

Τη ζώσα πραγματικότητα περιέγραψαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, παράγοντες ομοσπονδιών - μέλη του προεδρείου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ο πρόεδρος, Σπ. Καπράλος, απουσίαζε στο εξωτερικό). Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΓΓΑ μειώνεται από περίπου 100 σε περίπου 66,5 εκατ. ευρώ.

Οι μεταβατικές πληρωμές (ομοσπονδίες, στάδια, ΑμΕΑ) από 80 εκατ. (εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν 35) μειώνονται στα 47 (άρα θα πάρουν 15;). Τελικά το κονδύλι που μένει - για τους 800.000 ενεργούς αθλητές των ομοσπονδιών και τα 1.600.000 παιδιά σε ακαδημίες - δεν είναι παραπάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Να θυμίσουμε πως οι υποδομές, κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ουσιαστικά μετατράπηκαν σε επιχειρήσεις. Ετσι το κολυμβητήριο του Κολωνού, όπως αναφέρθηκε, ζήτησε από το τοπικό σωματείο 3.000 ευρώ το μήνα... Το ΟΑΚΑ ζητάει μηνιαίως 400 ευρώ για ωριαία ημερήσια χρήση μιας διαδρομής. Για αγώνες τριών ημερών ζήτησε από την Ομοσπονδία Κολύμβησης 15.000 ευρώ... Επιπλέον, τα σωματεία - ειπώθηκε πως - έχουν να πάρουν χρήματα 5 με 8 χρόνια.

Παρ' όλα αυτά οι αθλητικοί παράγοντες δεν διαφωνούν με τον πυρήνα των εφαρμοζόμενων πολιτικών αλλά με επιμέρους τακτικές και το εύρος των αποτελεσμάτων. Τις κορόνες (περί κοινωνικού αγαθού, βάρβαρης επίθεσης, ανάλγητους μανδαρίνους κ.ά.), ακολούθησε η δημοσιοποίηση αναζήτησης τρόπων περιορισμού των απωλειών (στη λογική του μικρότερου κακού), ουσιαστική δικαιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών, καλλιέργεια αυταπατών και μοιρολατρική αποδοχή.

«Ο αθλητισμός σηκώνει ψηλά το κύρος και το όνομα της χώρας. Αυτό θέλουν να το μηδενίσουν... Θα κάνουμε υπομονή για να βγει η χρονιά και το 2013 δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα» (Δ. Διαθεσόπουλος, πρόεδρος ΚΟΕ).

«Δεν μπορούμε εμείς να αποτελούμε εξαίρεση από την υπόλοιπη κοινωνία... Να γίνει σταδιακή προσαρμογή των περικοπών ως το 2016, όπως αναφέρει το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο... Η κυβέρνηση να θεσπίσει για τις επιχειρήσεις ένα ποσοστό (φοροαπαλλαγής) 2% για... κοινωνική ευθύνη, ώστε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε χορηγία... Τετραετή χορηγία με την ΟΠΑΠ ΑΕ, έναντι 15 εκατ. ευρώ ετησίως. ...Είμαστε (σσ η ΕΟΕ) μια υπεύθυνη δύναμη. Εχω πάνω μου ό,τι πιο βαρύ έχει το έθνος. Τους 5 Ολυμπιακούς Κύκλους. Δεν μπορώ να κατεβάσω τους ολυμπιονίκες στους δρόμους» (Θ. Βασιλειάδης, Β' αντιπρόεδρος ΕΟΕ και πρόεδρος ΕΓΟ).

«Αν βγει σωστά η σημερινή συνέντευξη Τύπου, θα τους δώσει να καταλάβουν τις συνέπειες» (Μ. Κατσιαδάκης, ΓΓ ΕΟΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ξιφασκίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ