Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Για 21η φορά καταδίκη του αποκλεισμού της Κούβας

188 οι χώρες που στήριξαν το Νησί της Επανάστασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Για άλλη μια φορά, την 21η στη σειρά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε χθες με νέο ρεκόρ το σχέδιο ψηφίσματος της Κούβας για την άρση του πολύμορφου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί. Συνολικά 188 χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης της Κούβας, κατά ψήφισαν οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Παλάου και απείχαν τα Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία.

Η επιβολή του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας ξεκίνησε μετά το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης (σ.σ. μπήκε σε πλήρη εφαρμογή το Φλεβάρη του 1962 επί κυβέρνησης Κένεντι) και όλα αυτά τα χρόνια έχει θεσμοθετηθεί και συγκεκριμενοποιηθεί μέσω διάφορων προεδρικών αποφάσεων και νόμων όπως οι λεγόμενοι εξωεδαφικοί «Χελμς-Μπάρτον» και «Τοριτσέλι» (από τα ονόματα των γερουσιαστών που τους πρότειναν), που προβλέπουν κυρώσεις και σε τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με την Κούβα. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση οι ζημιές που έχουν προκύψει από τον αποκλεισμό στην οικονομία της χώρας φτάνουν το 1 τρισεκατομμύριο 66 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται πως στην πρώτη ψηφοφορία το 1992, 59 χώρες είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κούβας για άρση του αποκλεισμού, 3 είχαν ταχθεί κατά και 71 απείχαν της ψηφοφορίας. Πέρσι υπέρ της πρότασης είχαν ψηφίσει 186 χώρες, κατά ήταν ΗΠΑ, Ισραήλ και τρεις επέλεξαν την αποχή (Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ