Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων

Η νεοσυσταθείσα «Εθνική Συμμαχία» και η «αναγνώριση της νομιμότητας» δημιουργεί τριγμούς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Διεθνή αναγνώριση ως «μοναδικός εκπρόσωπος του συριακού λαού», βήμα που θα «ανοίγει το δρόμο» για ανοιχτή - οικονομική και στρατιωτική - στήριξή της υπό τη «μορφή» μεταβατικής κυβέρνησης επιδιώκει, αρχής γενομένης, από τον Αραβικό Σύνδεσμο, η «Εθνική Συμμαχία», το νέο αντικαθεστωτικό σχήμα που δημιουργήθηκε υπό ασφυκτικές ιμπεριαλιστικές πιέσεις και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα του Κατάρ την Κυριακή. Παρότι, όμως, έχει την αρχική έγκριση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αυτές εμφανίζονται επιφυλακτικές, και θέτουν νέα «κριτήρια αναγνώρισης».

Ως βασικό κριτήριο τίθεται η απόδειξη ότι η «Εθνική Συμμαχία» έχει ευρύ λαϊκό έρεισμα εντός Συρίας, και ότι όντως εκφράζει την πλειοψηφία των αντικαθεστωτικών οργανώσεων και έχει κοινή στρατιωτική διοίκηση.

Η επιφυλακτικότητα αυτή εκφράστηκε σαφώς χτες στην κοινή σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (εκεί βρέθηκε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, όπου ο επικεφαλής της «Εθνικής Συμμαχίας», Μουάζ αλ Κχάτιμπ, απηύθυνε έκκληση για «διεθνή αναγνώριση και νομιμοποίηση». Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε τη Συμμαχία ως «νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού και βασικό συνομιλητή» αλλά όχι μοναδικό, όπως έγινε με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, λόγω αντιρρήσεων που εξέφρασαν οι Αλγερία, Λίβανος και Ιράκ.

Η Κάθριν Αστον, ως εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, αρκέστηκε να καλωσορίσει τη σύστασή της και προειδοποίησε για τους κινδύνους διάχυσης των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιοχή. Επιφυλάξεις ως προς το λαϊκό έρεισμα της Συμμαχίας εξέφρασαν ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών και ο Γάλλος ομόλογός του, δεσμευόμενοι όμως ότι θα τη στηρίξουν. Ωρες αργότερα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μετέδιδε η γαλλική τηλεόραση, ο Ολάντ αναγνώρισε τη Συμμαχία «ως μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού και ως μελλοντική κυβέρνηση», γεγονός που καθιστά τη Γαλλία την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη που προχωρά σε ένα τέτοιο βήμα.

Το θέμα της «αναγνώρισης» θα απασχολήσει και την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Ριάντ. Μια συνάντηση «της συριακής αντιπολίτευσης» ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα και η Τεχεράνη χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πόλη Ρας αλ Αΐν, στα σύνορα με την Τουρκία, όπου εντείνεται η έξοδος των αμάχων. Το πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε ότι έγινε έκρηξη αυτοκινήτου στην πόλη Αΐν αλ Φίτζαχ, χωρίς σαφή αριθμό θυμάτων και ότι δολοφονήθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ράκα. Ταυτόχρονα η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χτες ότι με βάση εκτιμήσεις της έχουν εκτοπιστεί λόγω της σύγκρουσης, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Σύροι άμαχοι που ζουν, οι περισσότεροι, υπό άθλιες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ