Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η βία συνεχίζεται εντός κι εκτός φυλακών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗκαιΑΓΚΥΡΑ.-

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε την Κυριακή τουλάχιστον 67 μέλη οργανώσεων που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία σε τουριστική συνοικία σε διαμαρτυρία για την κατάσταση στις φυλακές. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας.

Χτες άρχισε η δίκη της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων», με το ερώτημα της απαγόρευσής της. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης η ηγετική ομάδα της IHD θα αντιμετωπίσει πολυετείς ποινές καθείρξεως.

Για τα γεγονότα του Δεκέμβρη στις φυλακές, όπου οι αριστεροί κρατούμενοι συνεχίζουν την απεργία πείνας, παρά την τακτική της αναγκαστικής σίτισης που ακολουθούν οι αρχές, ζήτησε «έρευνα» το Συμβούλιο της Ευρώπης, ωστόσο το πρώτο πόρισμα επέρριψε ευθύνες σε φρουρούς, επειδή «άφησαν τους κρατούμενους να αυτοπυρποληθούν» (οι ίδιοι οι φυλακισμένοι πάντως είχαν διηγηθεί περιπτώσεις που φρουροί πυρπόλησαν πολιτικούς κρατούμενους...).

Στις ειδήσεις από το πολιτικό σκηνικό κυριαρχούσαν χθες οι ειδήσεις ότι επιτεύχτηκε κάποια «προπαρασκευαστική συμφωνία» της τουρκικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ -με την προώθηση 6,25 δισ. δολαρίων από τα ήδη υπάρχοντα δάνεια, αν και δε διευκρινίζεται από πλευράς ΔΝΤ αν θα υπάρξει νέα δανειοδότηση.

Αν και ο νέος υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς εξέφρασε ελπίδες για «ταχεία ανάρρωση» της ασθενούς τουρκικής οικονομίας, αναλυτές επισημαίνουν πως δε θα είναι εύκολο να βρεθούν πόροι, ενώ εργατικά συνδικάτα τονίζουν ότι ο μόνος στόχος του νέου «εθνικού προγράμματος» είναι να παρασχεθεί βοήθεια απλώς «στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ