Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΔΝ
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Προετοιμασίες για το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), Ηρακλής Τσαβδαρίδης, υπογραμμίζει ότι το 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Νεολαίας και των Φοιτητών (8-16 Αυγούστου στην Αλγερία) θα αποτελέσει διατράνωση του παγκόσμιου αγώνα για ειρήνη, αλληλεγγύη και ανάπτυξη, αλλά του αγώνα αυτού υποταγμένου στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού. «Γιατί είναι αλληλεγγύη, χωρίς μια καθαρή γραμμή ενάντια σε κείνους, που προξενούν τα δεινά αυτού του κόσμου; Τι ανάπτυξη θα είχαμε, αν δε μιλούσαμε και δεν αντιτασσόμασταν στα πολυεθνικά κοντσέρτα και τα συμφέροντά τους;».

Αυτή είναι μια από τις απαντήσεις του προέδρου της ΠΟΔΝ στις αρκετές ερωτήσεις που του υπέβαλε η συντάκτρια της ημερήσιας αριστερής εφημερίδας του Βερολίνου «Γιούνγκε Βελτ» (Δευτ., 19 Μάρτη). Στη συνέντευξή του ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε επίσης ότι «η επιθυμία χιλιάδων νεολαίων από 130 και άνω χώρες να συζητήσουν κοινά προβλήματα και εμπειρίες είναι πολύ διαδομένη. Κάτω από νέες συνθήκες συνεχίζεται μια παράδοση που έχει ζωή άνω των 50 χρόνων».

Η ΠΟΔΝ, με 160 οργανώσεις - μέλη σε 110 χώρες έχει να εκπληρώσει σημαντικά καθήκοντα. «Ισως μάλιστα η εργασία μας σήμερα να είναι σημαντικότερη από προηγούμενα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο ιμπεριαλισμός γίνεται καθημερινά επιθετικότερος».

Στην ερώτηση γιατί το φεστιβάλ θα γίνει στην Αλγερία, ο Τσαβδαρίδης απάντησε:

«Η απόφαση για την Αλγερία λήφθηκε ομόφωνα. Ο λόγος γι' αυτό ήταν και το ότι ως τώρα δεν έγιναν ποτέ παγκόσμια φεστιβάλ στην Αφρική ή σε αραβικές χώρες. Το φεστιβάλ της Αλγερίας είναι μια ευκαιρία να διαδηλώσουμε την αλληλεγγύη μας με τους λαούς της Αφρικής, που επί αιώνες υπόφεραν κάτω από το φεουδαρχισμό και τη σκλαβιά, την αποικιοκρατία και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και που το κάνουν ακόμα και σήμερα... Ο απελευθερωτικός αγώνας (του αλγερινού λαού κατά των Γάλλων αποικιστών) στοίχισε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπινες ζώες. Με την απόφασή μας θέλουμε να δείξουμε και την υποστήριξή μας στον αγώνα του αλγερινού λαού ενάντια στο θρησκευτικό φουνταμελισμό και εξτρεμισμό».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, θα είναι «τόσο πολιτικά όσο και πολιτισμικά πολύ διεθνιστικό», με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, κέντρα συζητήσεων, πράξεις αλληλεγγύης με διάφορους λαούς και με δικαστήριο ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, με πολλές συναυλίες και αραβο-αφρικανική κουζίνα.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ