Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινοτική Οδηγία στα μέτρα των εφοπλιστών

Eurokinissi

Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου αποβλέπει η ενσωμάτωση στο εθνικό Δίκαιο, με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, της Κοινοτικής Οδηγίας 2010/65/ΕΕ, σχετικά με τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων για τα πλοία κατά τον κατάπλου ή και τον απόπλου από τα λιμάνια των κρατών μελών.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, χαρακτηρίζει την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό Δίκαιο ως «επιτυχία εθνικής σημασίας». Επεξηγώντας τη θέση αυτή, υποστηρίζει, ότι με την εφαρμογή της η Ελλάδα «μπορεί να εξελιχτεί σε πύλη για την ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων», επειδή μειώνεται ο χρόνος εκτελωνισμού και οι διαδικασίες φόρτωσης - εκφόρτωσης στα ελληνικά λιμάνια...

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανταγωνισμού που συντελείται ανάμεσα σε εφοπλιστικά κέντρα της ΕΕ, αναφέρονται οι περιπτώσεις της Ολλανδίας, η οποία «προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του Ρότερνταμ ως πρώτο λιμάνι της Ευρώπης και η Γερμανία για να ενδυναμώσει την ισχύ του λιμανιού της στο Αμβούργο, έσπευσαν από τους πρώτους να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία».

Προς επίρρωση των λεχθέντων, επικαλείται «την ισχυρή επιθυμία του ευρωπαϊκού εφοπλιστικού κόσμου» περί γρήγορης ενσωμάτωσης της Οδηγίας στο Δίκαιο των κρατών μελών, «κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο ενημερωτικό έντυπο "European Community of Shipowner's Association».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ