Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ενταση και καταστολή στους δρόμους

Για πρώτη φορά οι διαδηλωτές στρέφουν την οργή τους κατά του βασιλιά

AMMAN.--

Μικρότερες σε όγκο, από τις προηγούμενες μέρες, αλλά επιθετικότερες απέναντι στο βασιλιά Αμπντάλα, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ιορδανίας, ήταν οι χθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις. Κύριο σύνθημα στο Αμμάν αλλά και αλλού ήταν «να φύγει ο βασιλιάς» και το «ή κάνε μεταρρυθμίσεις ή φύγε». Ο Αμπντάλα, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει δηλώσεις αλλά ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βρετανία, την ερχόμενη βδομάδα, λόγω της έντασης που επικρατεί στο βασίλειο.

Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει «με σιδηρά πυγμή» κάθε «εκτροπή». Το νέο κύμα διαμαρτυρίας πυροδότησε, την Τρίτη το βράδυ, η ανακοίνωση αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, που επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη χαμηλότατο επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας του ιορδανικού λαού. Στόχος τους να μειώσουν το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να δώσει ένα ακόμη δάνειο στην Ιορδανία.

Στις διαδηλώσεις των τελευταίων μερών έχουν συλληφθεί 157 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 75, οι 58 αστυνομικοί. Ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα, σε δύο αστυνομικά τμήματα, στην πόλη Σαλτ και σε προάστιο του Αμμάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους δράστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ