Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεργασία και ανταγωνισμοί

ΜΟΣΧΑ.--

Η παραπέρα ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία ήταν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Μόσχα. Παρά τη δήθεν «δυσφορία» στις σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου λόγω των γερμανικών επικρίσεων για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», επιδίωξη των δύο πολιτικών είναι να αποφευχθεί οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει τις επιχειρηματικές σχέσεις που κυμαίνονται πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πάντως, η Μέρκελ υποστήριξε πως η χώρα της χρειάζεται τη Ρωσία για τις πρώτες ύλες, όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ η Ρωσία τη Γερμανία για τη βοήθεια στον εκσυγχρονισμό, τις υποδομές κ.ά. Παρά τις όποιες διαφορές τους, οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών καλά κρατούν με τη Γερμανία να λαμβάνει το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου από τη Ρωσία. Αργότερα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών στο Κρεμλίνο, υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες ανάμεσα σε Ρώσους και Γερμανούς αξιωματούχους στους τομείς της ενέργειας μεταξύ Γκασπρόμ και ΕΟΝ, των μεταφορών κ.ά.

Την «έντονη ανησυχία τους» για την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν ο Πρόεδρος Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και διατήρησαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης η οποία πρώτα θα καταλήξει σε σειρά μέτρων και κυρίως θα διασφαλίζει τα «νόμιμα συμφέροντα του συριακού λαού, τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας» και μετά θα προχωρήσει σε αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορεί πρώτα να φύγει ο Ασαντ και μετά να δούμε τι κάνουμε, θα πρέπει να γίνει το αντίστροφο», αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν το «χάος που επικράτησε στη Λιβύη» μετά την ανατροπή Καντάφι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ