Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Επίκεντρο οι διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου των Κρατών Νοτιανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία συμμετέχουν η Καμπότζη, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Λάος, η Μιανμάρ, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες. Η Καμπότζη που προεδρεύει της ASEAN, ανακοίνωσε ότι απόφαση της Συνόδου είναι να μη «διεθνοποιηθούν» οι εδαφικές διαφορές που ανακύπτουν με αφορμή τις διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι οποίες προβάλλονται τόσο από τις Φιλιππίνες, όσο και από το Βιετνάμ, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και την Ταϊβάν απέναντι στην Κίνα, όσον αφορά την επίμαχη περιοχή. Οι Φιλιππίνες με επιστολή τους προς όλα τα μέλη του ASEAN δήλωσαν ότι δεν υπήρξε «συναίνεση» σχετικά με την απόφαση.

Η Νότια Κινεζική Θάλασσα αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για τα διεθνή ναυτιλιακά συμφέροντα, ενώ εκτιμήσεις αναφέρονται και σε σημαντικά κοιτάσματα φυσικών πόρων. Η Κίνα δηλώνει ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της εδαφικής της κυριαρχίας, απορρίπτοντας οποιεσδήποτε διεκδικήσεις σαν αμφισβήτηση της ακεραιότητάς της. Οι Φιλιππίνες με την στήριξη των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις διεκδικήσεις τους στη Νότια Κινεζική Θάλασσα δεδομένων των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που στρέφονται στην περιοχή του Ειρηνικού, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, που έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να μην παρεμβαίνει σε διμερή ζητήματα.

Σε δηλώσεις του χθες, από την Πνομ Πενχ, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κίνας - ASEAN, ο Κινέζος πρωθυπουργός, Ουέν Τζιαμπάο, ανέφερε σχετικά με την απόφαση για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ότι η ASEAN έχει τη σύνεση και την ικανότητα να χειρίζεται εδαφικές διαφορές. Σύμφωνα με τον Ου. Τζιαμπάο προτεραιότητα της συνεργασίας Κίνας - ASEAN είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας παράλληλα την πρόοδο στη μεταξύ τους συνεργασία από την προηγούμενη Σύνοδο.

Στην Πνομ Πενχ προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, έφτασε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας, όντας ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που επισκέπτεται την Καμπότζη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ