Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες ρωσικές αντιδράσεις για τους «Πάτριοτ»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε σημείο έντονων ενδο-ιμπεριαλιστικών τριβών εξελίσσεται το ενδεχόμενο ανάπτυξης αντιαεροπορικών συστοιχιών «Πάτριοτ» στην τουρκο-συριακή μεθόριο, με τη Ρωσία να επιμένει στις αντιρρήσεις της. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν πιστεύει ότι θέλει κανείς να σύρει το ΝΑΤΟ σε εμπλοκή στη συριακή κρίση», αλλά θεωρεί δεδομένο ότι «όπου υπάρχουν πολλά όπλα, αυξάνεται ο κίνδυνος χρήσης τους και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση». Δεν είναι ζήτημα προθέσεων αλλά πιθανοτήτων υποστήριξε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι εντός της χτεσινής ημέρας πιθανότατα θα είχε μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, για το ζήτημα.

Ο Ράσμουσεν, από την άλλη, δήλωνε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι δεν αντιλαμβάνεται τις ρωσικές ανησυχίες, τις οποίες χαρακτήρισε αδικαιολόγητες. Επανέλαβε το γνωστό πρόσχημα περί «αναγκαιότητας άμυνας της Τουρκίας», επωδό που υιοθέτησε και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Πάτριοτ» διαθέτουν και μπορούν να στείλουν στην Τουρκία μόνο οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Ολλανδία, από τα μέλη του ΝΑΤΟ, και για να ληφθεί επισήμως απόφαση θα πρέπει τυπικά να συνεδριάσουν τα Κοινοβούλια των δύο ευρωπαϊκών χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών διαφωνούν με την αποστολή «Πάτριοτ» στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Infratest - Dimap» το 59% θεωρεί «λάθος», ενώ συμφωνεί το 36%.

Αναγνωρίσεις, επιφυλάξεις και επαφές

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό έφτασε, χτες, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζάνι, για συνάντηση με τον πρόεδρο Ασαντ. Ο Λαριτζάνι δήλωσε ότι το Ιράν τάσσεται υπέρ της «πολιτικής αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων στη Συρία» αλλά θεωρεί ότι ορισμένες κινήσεις που γίνονται από συγκεκριμένες πλευρές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και για το συριακό λαό και για την περιοχή.

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι διεργασίες για το νέο αντικαθεστωτικό σχήμα και το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή σ' αυτό. Μετά τις Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες αφού αναγνώρισαν την «Εθνική Συμμαχία» ως «μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού» και ως «μεταβατική κυβέρνηση», της ζήτησαν να εγκαταστήσει διπλωματικό εκπρόσωπο στο έδαφός τους, και το Κατάρ διατύπωσε παρόμοιο αίτημα, ενώ απροκάλυπτα συγκεντρώνει χρήματα για τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών.

Αντίθετα, επιφυλακτικοί ως προς την αναγνώριση της «Εθνικής Συμμαχίας» εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Τυνησίας, Μονσέφ Μαρζούκι, και ο μεταβατικός Πρόεδρος της Λιβύης, Μουχάμαντ αλ Μεγκάριφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τύνιδα.

Εντός Συρίας, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου φέρεται να σκοτώθηκε και ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης, ενώ για ευρεία σύγκρουση ετοιμάζονται Κούρδοι μαχητές των «Επιτροπών Λαϊκής Προστασίας της Πατριωτικής Ενωσης των Κούρδων στη Συρία» και ισλαμιστές μισθοφόροι δύο τουλάχιστον σαλαφιστικών οργανώσεων, που δηλώνουν αντικαθεστωτικές, στην πόλη Ρας αλ Αϊν στη μεθόριο με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ