Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με κλυδωνισμούς συνεχίζεται η εκεχειρία

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός χτες κατά τη διάρκεια έντασης στη μεθόριο με το Ισραήλ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην περιοχή Κχουζάα στη νότια Γάζα, σε ένα περιστατικό που, όπως όλα δείχνουν, δεν επρόκειτο να οδηγήσει σε κατάρρευση τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός που επιτεύχθηκε την Τετάρτη με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση και αμερικανική εποπτεία.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ιδιαίτερα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, πλησίασαν χτες το φράχτη που χωρίζει το παλαιστινιακό έδαφος από το Ισραήλ, πέρασαν στη λεγόμενη «ουδέτερη ζώνη» πανηγυρίζοντας για την εκεχειρία και έφτασαν σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο με τους Ισραηλινούς στρατιώτες από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές καταγράφηκαν περίπου 17 Παλαιστίνιοι ελαφριά τραυματίες μετά από διαπληκτισμούς.

Εκπρόσωπος της «Χαμάς» είπε ότι θα συζητήσει τα συμβάντα, τα οποία η παλαιστινιακή πλευρά θεωρεί «παραβίαση της εκεχειρίας», με την Αίγυπτο, που παραμένει σταθερός διαμεσολαβητής και συμμετέχει στις συζητήσεις που άρχισαν χτες στο Κάιρο για το επόμενο βήμα της εκεχειρίας που είναι η επαναλειτουργία των μεθοριακών περασμάτων και η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων. Η παλαιστινιακή πλευρά, πάντως, δήλωνε χτες ότι καθόλη τη διάρκεια της κλιμάκωσης των τελευταίων ημερών δε διακόπηκε η είσοδος στη Γάζα ανθρωπιστικού υλικού και τροφίμων.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε ν' απομακρύνει τα τανκς που είχε μεταφέρει στη μεθόριο της Γάζας, ενώ στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι εντός των επομένων ωρών, πιθανότατα, θα αρχίσουν να αποσύρονται και οι έφεδροι που είχαν κληθεί. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Μάαγκατ Μόχοτ», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Μααρίβ», αναφέρεται ότι το 49% των Ισραηλινών διαφωνεί με την απόφαση για κατάπαυση πυρός στην παρούσα φάση, θεωρώντας ότι δεν έχει επιτευχθεί κανένα πλήγμα κατά της «Χαμάς» και των εκτοξεύσεων ρουκετών, όπως διατείνεται η ισραηλινή κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι είναι αυξημένο σε σχέση με παλιότερα το ποσοστό εκείνων που συμφωνούν με την εκεχειρία, καθώς φθάνει το 31%, γεγονός που εκφράζει έναν ολοένα βαθύτερο διχασμό της ισραηλινής κοινής γνώμης απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και στις συνέπειές της. Η δε εκλογική σύμπραξη του «Λικούντ» του Νετανιάχου και του «Ισραελ Μπεϊτένιου», του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, εμφανίζεται, στην ίδια δημοσκόπηση, να χάνει σε πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 37 έναντι 43 εδρών από τις 120 (όπως εμφανιζόταν μέχρι σήμερα), λόγω του χειρισμού της επίθεσης στη Γάζα.

  • Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς έστειλε ως απεσταλμένο του στο Πεκίνο τον Μπάσαμ αλ Σάλχι, ΓΓ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Ο αλ Σάλχι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Τζιεκί, και κάλεσε το Πεκίνο ν' αναλάβει ενεργότερο διαμεσολαβητικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και στο Παλαιστινιακό ειδικότερα εκτιμώντας ότι η Κίνα έχει «έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή» που χρειάζεται «τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα». Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την εκεχειρία και την ελπίδα ότι θα παραμείνει σε ισχύ και δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το παλαιστινιακό αίτημα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ