Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Θέτει προϋποθέσεις για τους παιδικούς σταθμούς

Επιβεβαιώνεται η θέση της «Συμπαράταξης»

Ακόμη και η δημοτική αρχή του Δ. Αβραμόπουλου, που αβίαστα εφαρμόζει τις κυβερνητικές επιταγές για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να διστάζει να φορολογήσει τους δημότες για το σκοπό αυτό, παραδέχεται την αδυναμία της να αναλάβει τη λειτουργία των Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ), οι οποίοι μεταφέρονται υποχρεωτικά από την 1η Απρίλη στους δήμους της χώρας.

Οπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, το κράτος δεν καλύπτει πλήρως όλες τις λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες των 45 Κρατικών Παιδικών Σταθμών. Μετά τη συζήτηση που έγινε, συγκροτήθηκε Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία ανέλαβε να διατυπώσει τις απαιτήσεις που θα προβάλει ο Δήμος έναντι της κυβέρνησης για την ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας.

Χτες η επιτροπή αυτή κατέληξε στις εξής προϋποθέσεις, που θέτει ο Δήμος της Αθήνας για να αναλάβει τους ΚΠΣ: Κάλυψη του ήδη ελλειμματικού προϋπολογισμού τους (οικ. έτος 2000). Κάλυψη των δαπανών για τις απαιτούμενες τεχνικές εργασίες, επισκευές και συντηρήσεις των κτιρίων που στεγάζονται. Πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για τη συμπλήρωση κενών θέσεων. Ενταξη στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της δαπάνης για απόκτηση κατάλληλων ακινήτων για τη στέγαση των ΚΠΣ. Θεσμική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων διοικητικών και οργανωτικών θεμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου στο Δήμο Αθηναίων, εφόσον διαθέτει ήδη 39 Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» επισημαίνει πως η παραπάνω απόφαση κάθε άλλο παρά απαλλάσσει τη δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις («Αθήνα - Πρωτεύουσα Δύναμη», «Κίνημα για την Αθήνα»), οι οποίες δεν έκαναν - ή δεν ήθελαν να κάνουν - έγκαιρη και σωστή εκτίμηση για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία μεταφέρει το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών στην ΤΑ και στους δημότες. Σημειώνεται ότι οι 45 παιδικοί σταθμοί παρουσιάζουν, μόνο για το έτος 2000, έλλειμμα 400 εκατομμυρίων δραχμών, ελλείψεις 150 εργαζομένων, ενώ η κτιριακή υποδομή τους είναι απαράδεκτη.

Η «Συμπαράταξη» από το 1995 (όταν ακόμη ήταν εθελοντική η ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας) είχε επισημάνει την ανάγκη να αρνηθεί ο Δήμος να αναλάβει τους παιδικούς σταθμούς, εφόσον δεν κατοχυρωνόταν η οικονομική κάλυψή τους από το κράτος. Ηταν η μοναδική παράταξη που καταψήφισε την ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ