Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στο Κακουργοδικείο ο Μητρόπουλος

Και ουσιαστικά υπόδικος είναι από χτες ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Β. Μητρόπουλος. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αριθμ. 661/2001 απόφασή του απέρριψε την αίτηση του Μητρόπουλου, με την οποία ζητούσε ν' αναιρεθεί το βούλευμα (328/2000) του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που τον παρέπεμπε σε δίκη για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε βαθμό κακουργήματος. Τελεσίδικα λοιπόν ο «μονάρχης» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Οπως αποκλειστικά είχε γράψει στις 24/10/2000 ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ «στις 10/12/99 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε το υπ' αριθμόν 5841/99 βούλευμα (επιδόθηκε στις 23/12/99), με το οποίο ο Βίκτορας Μητρόπουλος παραπέμπεται στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών "προκειμένου να δικαστεί για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας (47,5 εκατ. δρχ.), εμπιστευομένου σ' αυτόν λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή ξένης περιουσίας, σε βάρος του νομικού προσώπου της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ"». Ο Β. Μητρόπουλος άσκησε την υπ' αριθμό 1022/1999 έφεση με την οποία «παραπονείται για εσφαλμένη εκτίμηση των αποδείξεων και ζητεί τη μεταρρύθμισή του (σσ του βουλεύματος) για την πλήρη απαλλαγή του από την κατηγορία αυτή».

Στις 31/1/2000 κατέθεσε υπόμνημα με νέους ισχυρισμούς για το Συμβούλιο που εξέταζε την έφεσή του, υποστηρίζοντας «ότι έσφαλε το πρωτόδικο βούλευμα». Οι δικαστές αφού απαντούν στον κάθε ισχυρισμό, καταλήγουν: «Σύμφωνα με όλα αυτά τα δεδομένα και τις παραπάνω παραδοχές υπάρχουν στην εξεταζόμενη περίπτωση σοβαρές και επαρκείς κατά την έννοια του άρθρου 313 ΚΠΔ ενδείξεις, που δικαιολογούν και επιβάλλουν την παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για να δικαστεί για την πιο πάνω πράξη. Ομοια σκέφθηκε και το πρωτόδικο βούλευμα. Ολοι οι αντίθετοι ισχυρισμοί του εκκαλούντος πρέπει ν' απορριφθούν, καθώς και η έφεση στο σύνολό της, ως κατ' ουσίαν αβάσιμη». Ετσι ο Μητρόπουλος κατέθεσε αίτηση αναίρεσης.

Με την ομόφωνη απόφασή του, λοιπόν, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου την απέρριψε και αυτή, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Δ. Σιδέρη, ο οποίος είχε προτείνει να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης του Β. Μητρόπουλου, επειδή η αιτιολογία του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών είναι «πλήρης, νομικά εμπεριστατωμένη και δεν περιέχει ασάφειες και αντιφάσεις».

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα στον πρώην υφυπουργό αθλητισμού, Α. Φούρα, αλλά και κάποιους υπαλλήλους της ΓΓΑ. Οπως είχαμε γράψει και στο σχετικό δημοσίευμα, ο πρώην υφυπουργός με την υπ' αριθμό ΤΥ - Δ/Φ010/2129/2583/ 30.9.1999 απόφασή του έκανε δεκτό πόρισμα που συνέταξε επιτροπή της ΓΓΑ (Ευαγ. Σκέμπερη, Μ. Λεβή, Δρ. Κυριαζή) στις 28.6.1999. Επίσης με το από «25957/8.11.1999 έγγραφο της ΓΓΑ», υπογεγραμμένο μ' εντολή του ίδιου υφυπουργού από τον προϊστάμενο του οικονομικού ελέγχου, «δεν υφίσταται πλέον οποιαδήποτε εκκρεμότητα και αξίωση εκ μέρους της ΓΓΑ, κατά της πρώην "ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ" και του προέδρου της Βίκτορα Μητρόπουλου».

Ποια, δειγματοληπτικά, είναι η άποψη των δικαστών για την ποιότητα του πορίσματος; «Δεν πρόκειται για πόρισμα, γιατί σ' αυτό δεν έχουν παρατεθεί τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει, στη συνέχεια τα συμπεράσματα κλπ των μελών της επιτροπής αυτής. Αποτελεί ασφαλώς ένα απλό έγγραφο. Οπως σ' αυτό αναφέρεται, δεν υπάρχουν παραστατικά στοιχεία (!), παρ' όλα αυτά στηρίχτηκε στην κρίση της από 27.2.98 "ΕΔΕ", όπου όμως εκφράζεται αδυναμία υπολογισμού της δαπάνης, συνεπεία παντελούς έλλειψης παραστατικών (!!)»... Ακόμα «στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνονται όχι μόνο αστήρικτες καταγραφές, αλλά μνημονεύονται ως εκτελεσθέντα μερικά έργα, μόνο και μόνο γιατί τα επικαλείται ο ίδιος ο κατηγορούμενος (!!!)»...


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ