Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αντιδράσεις για τα νέα κινεζικά διαβατήρια

ΜΑΝΙΛΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΠΕΚΙΝΟ.--

Μετά το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μη σφραγίζουν τα νέα κινεζικά διαβατήρια που απεικονίζουν χάρτη της Κίνας στον οποίο περιλαμβάνονται και οι διαφιλονικούμενες περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας. Οι Φιλιππίνες υποστηρίζουν ότι εάν δεχθούν να σφραγίσουν τα συγκεκριμένα διαβατήρια αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποδοχή των διεκδικήσεων της Κίνας. Στο θέμα παρενέβησαν και οι ΗΠΑ, στη γραμμή των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ, εκφράζοντας «ανησυχία» όσον αφορά στην κλιμάκωση της έντασης, που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κίνηση του Πεκίνου, προσθέτοντας ότι τέτοιες αποφάσεις δε βοηθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο «όλοι αναζητούμε λύση σε αυτά τα ζητήματα».

Την Πέμπτη η Κίνα ανακοίνωσε ότι δόθηκε εντολή στα σκάφη της ακτοφυλακής να πραγματοποιούν ελέγχους, κατασχέσεις και να απομακρύνουν όποια σκάφη εισέρχονται «παράνομα» στις διαφιλονικούμενες περιοχές, ενισχύοντας περισσότερο την παρουσία της. Την απόφαση της Κίνας επέκρινε ο γγ της Ενωσης Χωρών Ανατολικής Ασίας (ASEAN), Σουρίν Πιτσουβάν, κάνοντας λόγο για συνέχεια στην κλιμάκωση και ενδεχόμενο πολύ σοβαρών εξελίξεων.

Η περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας αποτελεί πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, λόγω της στρατηγικής θέσης της περιοχής, όσον αφορά στους δρόμους μεταφοράς, αλλά και των μεγάλων ανεκμετάλλευτων ενεργειακών κοιτασμάτων που διαθέτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ