Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΟΣΑ
Θέλει σκληρότερα μέτρα στην Ισπανία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων ...προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) να λάβει η κυβέρνηση της Ισπανίας κατά την πρόσφατη έκθεσή του σχετικά με την ισπανική οικονομία. Ανάμεσα στα άλλα, θεωρεί πως οι προοπτικές να υπάρξει άμεσα ανάπτυξη της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωζώνης είναι εξαιρετικά ισχνές και η ύφεση θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Ετσι σημειώνει πως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, ακόμα ευκολότερη απόλυση των εργαζομένων, αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων, εξάλειψη του δικαιώματος πρόωρης συνταξιοδότησης, αυστηρότερα κριτήρια για να λάβει κανείς το επίδομα ανεργίας.

Παρουσιάζοντας την έκθεση στη Μαδρίτη, ο γγ του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, υποστήριξε πως η ανεργία παραμένει κύριο πρόβλημα της ισπανικής οικονομίας, η οποία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ξεπερνά το 25% και το 52% στους νέους ηλικίας 16 - 24 ετών, και ...προέβλεψε πως το 2013 θα φτάσει το 26,9%.

Εξαίροντας τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, όπου αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, ο Γκουρία υποστήριξε πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, αυξάνοντας παράλληλα και την περίοδο εργασίας, ώστε να υπάρξει μια «τιμαριθμική αναπροσαρμογή που να συνδέει το συνταξιοδοτικό σύστημα με τις αλλαγές στο προσδόμικο ζωής». Σε ό,τι αφορά στο ΦΠΑ σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω αύξησή του. Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και να μειωθεί η χρονική διάρκεια της παροχής του επιδόματος ανεργίας (σήμερα 2 χρόνια) και να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις για την καταβολή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ