Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Για το ρόλο του τραπεζικού συστήματος

Στον προηγούμενο κυριακάτικο «Ρ» δημοσίευσαμε αποσπάσματα από την ομιλία του Π. Κατηφέ, γραμματέα της Αχτιδικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, σε εκδήλωση που έγινε στις 21 Νοέμβρη, με θέμα: «Καπιταλιστική κρίση: Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, οι επιπτώσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Η πρόταση του ΚΚΕ». Το δημοσίευμα έφερε τον τίτλο «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Σήμερα αναδημοσιεύουμε ένα μικρό τμήμα από το κυριακάτικο δημοσίευμα καθώς είχαν παραλειφθεί οι υποσημειώσεις που το συνοδεύουν:

«Το κέρδος του τραπεζικού κεφαλαίου δε διαμορφώνεται κυρίως στα κέρδη από τόκους1, αλλά βασική πηγή κέρδους του είναι η υπεραξία που δημιουργείται από τη μισθωτή εργασία, τόσο των εργαζόμενων του Κλάδου2, όσο και του συνόλου των μισθωτών της χώρας. Από αυτήν την υπεραξία μπορεί και συσσωρεύει το μεγάλο κεφάλαιο και έτσι τοποθετεί χρήματα στις τράπεζες. Μάλιστα, η ανώτερη μορφή της τραπεζικής μονοπώλησης, το χρηματιστικό κεφάλαιο, που είναι η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου, δείχνει ολοκάθαρα τη ροή. Κερδοφορία από την υπεραξία - καπιταλιστική συσσώρευση - τοποθέτηση στην τράπεζα - από την τράπεζα ξανά στο βιομηχανικό κεφάλαιο - για νέα τοποθέτηση και - νέα συσσώρευση.

1. Αναφερόμαστε στα μικροδάνεια σε νοικοκυριά (π.χ. καταναλωτικά δάνεια, "διακοποδάνεια", κ.ά.).

2. Υπεραξία από τα Τεχνικά Τμήματα συντήρησης υλικοτεχνικής υποδομής που έχουν σχεδόν όλες οι τράπεζες, εργάτες του Νομισματοκοπείου και απλήρωτη εργασία των λοιπών τραπεζοϋπαλλήλων ως βάση προσπορισμού υπεραξίας από την υπόλοιπη οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ