Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Αγωνιστικά για το Ασφαλιστικό

Πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Αποψη από την κινητοποίηση της Αθήνας
Αποψη από την κινητοποίηση της Αθήνας
Με έμφαση στην ανάγκη εξασφάλισης επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και στη λήψη άμεσων μέτρων που θα διασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τώρα στερούνται οι μισοί ασφαλισμένοι του Ταμείου, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) προχώρησε χτες σε πανελλαδική κινητοποίηση με συγκεντρώσεις σε γραφεία του Οργανισμού.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ κινήθηκε στα εξής: χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά τα 2/3 από το κράτος. Θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας όλων των ΕΒΕ - αυτοκινητιστών, ανεξάρτητα από το αν χρωστάνε ή όχι στο Ταμείο. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για όσο διαρκεί η κρίση. Μακροχρόνια ρύθμιση των χρεών χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Παύση των διώξεων σε όσους χρωστάνε στο Ταμείο. Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς μείωση της σύνταξης και πλήρης κατάργησή τους για τον κλάδο υγείας. Επιστροφή όλων των περικοπών στις συντάξεις. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Επιστροφή - συμψηφισμός των χρημάτων που εισπράχτηκαν υπέρ των ανέργων, που το κράτος πρέπει να πληρώσει για την επιδότησή τους.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από τα κεντρικά του ΟΑΕΕ, ενώ την ίδια ώρα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα (ΤΑΞΙ και άλλες) που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και η Λαϊκή Επιτροπή 3ου και 4ου Διαμερίσματος της Αθήνας.

Σχετικά με τη συνάντηση που ακολούθησε ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τη διοικητή του Ταμείου, Γ. Κωτίδου, η ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Η διοικητής του ΟΑΕΕ, στο αίτημα για θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας ανεξάρτητα από οφειλόμενες εισφορές και την κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε οι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοκινητιστές να μπορούν να εργαστούν, και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απάντησε αρνητικά, σαν γνήσια εκπρόσωπος της τρικομματικής κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτό έχει για χιλιάδες συναδέλφους και τις οικογένειές τους. Δεσμευμένη από τις πολιτικές που, από τη θέση της, υπηρετεί, αρνήθηκε ακόμα και συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού με θέμα τα δίκαια αιτήματα των συνδικαλιστών. Παρότι αναγνώρισε τόσο την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του Ταμείου, όσο και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, παρέπεμψε την προώθηση λύσεων σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση».

Προσθέτει ακόμη: «Αποπροσανατολιστική ήταν και η στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση. Αφού εξήγγειλαν μια κινητοποίηση στα βιαστικά και χωρίς προετοιμασία, με περιορισμένα αιτήματα που δεν αγγίζουν τις αιτίες των προβλημάτων και δεν θίγουν τις αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται, τελικά, ανέθεσαν στη διοίκηση του ΟΑΕΕ το ρόλο του διαμεσολαβητή προς την κυβέρνηση. Η δήθεν αγωνία τους για την άσχημη οικονομική κατάσταση του Ταμείου, καθόλου δεν αφορά τους ασφαλισμένους που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους». Και τονίζει: «Μια τέτοια στάση όχι μόνο δεν ανοίγει δρόμους αγωνιστικής διεκδίκησης, όχι μόνο σπέρνει αυταπάτες ότι με "συνομιλίες" μπορούν να λυθούν τα προβλήματα, αλλά είναι και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων».

Μετά τη συνάντηση, ο Δ. Θεοδωρόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, έκανε σαφές ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας και για το συνολικό ζήτημα και για κάθε ασφαλισμένο που στερείται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, για: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Οργανισμό. Δημόσια, καθολική, δωρεάν Υγεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό. Αμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας ανεξάρτητα από χρέη στο Ταμείο. Μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία επίπτωση στις παροχές. Πάγωμα των χρεών και προσαυξήσεων των προστίμων όσο διαρκεί η κρίση.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη έγινε στις 8 το πρωί μαζική συγκέντρωση στα κεντρικά του τοπικού ΟΑΕΕ, στην Κωλέττη. Κατέθεσαν ψήφισμα και επιτόπου αποφάσισαν να συνεχίσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες. Στο Βόλο προχώρησαν σε αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί. Συγκεντρώσεις έγιναν και στα Χανιά, στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, ενώ στα Γιάννενα κρέμασαν πανό στην πρόσοψη των γραφείων του ΟΑΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ