Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μαζική και δυναμική η αρχή νέων αγώνων!
  • Μεγάλο συλλαλητήριο, με πολλά τρακτέρ, χτες, στην Καρδίτσα και συγκέντρωση στα Τρίκαλα
  • Μεθαύριο, Πέμπτη, στις 11 π.μ., συλλαλητήριο στα Φάρσαλα και την Παρασκευή στη Λέσβο
  • Μετά τις γιορτές, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, με συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο

Με μαζικότητα, μαχητική ορμή και αποφασιστικότητα ξεκίνησαν, χτες, από τη Θεσσαλία, οι νέες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών ενάντια στη ληστρική σε βάρος του λαού πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης και στην καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Στην Καρδίτσα, το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης θύμιζε «τα παλιά», καθώς τα τρακτέρ ήταν πολλά και πλήθος οι αγρότες. Μαζί τους και εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων του νομού - δημοτικών αρχών και συμβουλίων, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων, συνταξιουχικών οργανώσεων κ.ά. - καθότι στην περιοχή έχει γίνει, σε μεγάλο βαθμό, συνείδηση ότι ο αγώνας σωτηρίας και επιβίωσης που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά αφορά και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δίπλα στους αγρότες βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΚΚΕ.

Μαχητική ήταν η συγκέντρωση των αγροτών των Τρικάλων στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία μίλησε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ», κι ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους με συμβολική κατάληψη της Εφορίας.

Μεθαύριο, Πέμπτη, την αγωνιστική σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες των Φαρσάλων στο Νομό Λάρισας, που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 11 π.μ., στην πλατεία της πόλης, ενώ την επόμενη μέρα, Παρασκευή 14 Δεκέμβρη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου μπαίνουν στη μάχη, με παλλεσβιακό συλλαλητήριο και αγωνιστική συγκέντρωση, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Σαπφούς.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών στην Καρδίτσα
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν, με συντονισμό σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, μετά τις γιορτές.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες θέτουν αγωνιστικά τις διεκδικήσεις τους, όπως αυτές ιεραρχούνται στο πλαίσιο που καθορίστηκε στη διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ - κατώτερες εγγυημένες ικανοποιητικές τιμές για τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα, αντιμετώπιση των αθρόων εισαγωγών, να πληρωθούν οι απλήρωτοι παραγωγοί για τη σοδειά που έχουν παραδώσει, μείωση του κόστους παραγωγής, απόσυρση των νέων φορομπηχτικών μέτρων και κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή, έργα υποδομής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, αύξηση των αγροτικών συντάξεων κ.λπ. - συνδέοντάς τες με την πάλη για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και, ταυτόχρονα, προβάλλουν την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που θα στοχεύει στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα, καθώς και στην κάλυψη των αναγκών για πρώτες ύλες στη μεταποιητική βιομηχανία.

Στην Καρδίτσα

Από νωρίς χτες το πρωί, οι μικρομεσαίοι αγρότες στα χωριά της Καρδίτσας ήταν έτοιμοι για τη μάχη. Κι όταν έφτασε η προσυμφωνημένη ώρα για αναχώρηση, έβαλαν μπροστά τα τρακτέρ που, εδώ και δέκα μέρες, ήταν «παρκαρισμένα» στις πλατείες των χωριών, ξεκινώντας για το «μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού».

Λίγα λεπτά πριν τις 11, τα πρώτα τρακτέρ έμπαιναν, με παρατεταμένα κορναρίσματα, στην πόλη και κατευθύνονταν προς την κεντρική πλατεία. Στις 11.15 ο χώρος της πλατείας γέμισε από αγροτικά μηχανήματα κι όσα δεν χωρούσαν οι οδηγοί τους τα «πάρκαραν» σε παραπλήσιους κεντρικούς δρόμους.

Στις 11.30, μπροστά σε πλήθος αγροτών και τρακτέρ, η αγωνιστική εκδήλωση αρχίζει με χαιρετισμό του Κ. Τζέλλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά. Κι αμέσως μετά, μέσα σε χειροκροτήματα, στο βήμα, ως κεντρικός ομιλητής, ανεβαίνει ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Αναφέρεται στα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι στόχο είχαν και συνεχίζουν να έχουν την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, των φτωχών αγροτών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων. «Η προπαγάνδα των κυβερνήσεων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των ΜΜΕ της πλουτοκρατίας - τόνισε - ισχυρίζεται ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της δεν αγγίζουν τους αγρότες. Λένε ψέματα και θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργάτες και στους αγρότες. Θέλουν ν' αποτρέψουν τον κοινό αγώνα, το μέτωπο, να βάλουν εμπόδια στη συμμαχία εργατών - αγροτών - ΕΒΕ».

Πολλαπλές επιπτώσεις

Και καταγράφει τις πάμπολλες, βαριές επιπτώσεις που αυτή η πολιτική έχει για τη μικρομεσαία αγροτιά, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:

  • Τα χαράτσια των τεράστιων αυξήσεων στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, στο αγροτικό ρεύμα, στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, στα δημοτικά τέλη για το νερό, στα αγροτικά μέσα και εφόδια (μηχανήματα, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές), στις γεωτρήσεις, στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, στην ηλεκτροσήμανση των ζώων και τα άλλα, γενικότερα, χαράτσια, (για τα ακίνητα, το 5ευρο και το 25ωρο στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, τα εισιτήρια μεταφορών κ.λπ.).
  • Τη μείωση της επιστροφής ΦΠΑ, για φέτος, από το 11% στο 6%, με προοπτική πλήρους κατάργησης, όπως και στο φόρο πετρελαίου.
  • Τον αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις και από τη συνδεδεμένη επιδότηση των βαμβακοπαραγωγών που η παραγωγή υπέστη μεγάλη καταστροφή από το πράσινο σκουλήκι.
  • Τα νέα φορολογικά μέτρα με την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων και τη φορολόγηση και των χωραφιών.
  • Το άγριο πετσόκομμα των ισχνών αγροτικών συντάξεων.
«Συνεχίζουμε»

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι για τους αγρότες υπάρχει και ένα άλλο, «διαχρονικό μνημόνιο», που κρατάει πάνω από 30 χρόνια και λέγεται Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, η οποία γίνεται ακόμα χειρότερη με την αναθεώρησή της για το 2014 - 2020. Αυτή η ΚΑΠ - υπογράμμισε - οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας τόνισε: «Χρειάζεται να δυναμώσουμε τη συμμαχία μας με τους εργάτες, τους μικρούς ΕΒΕ, τη νεολαία. Γιατί η λαϊκή συμμαχία είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε ν' αντισταθούμε αποτελεσματικά, αλλά και για να ανατρέψουμε την πολιτική που μας καταστρέφει.

Σήμερα κάναμε μια νέα αρχή αγώνων. Εχουμε χρέος στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να συνεχίσουμε την οργανωμένη πάλη, πιο μαζικά, πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά. Θα το κάνουμε μετά τις γιορτές, με πανελλαδικό συντονισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ