Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ψηφιακά απ' τον «Χορτιάτη»

Σταματά η εκπομπή αναλογικού σήματος - επιβάρυνση για πολλά νοικοκυριά για την αγορά αποκωδικοποιητή

Από αύριο Παρασκευή στις 3 το πρωί θα διακοπεί η αναλογική εκπομπή των ιδιωτικών και κρατικών τηλεοπτικών σταθμών και από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης, θα εκπέμπουν το πρόγραμμά τους πλέον μόνο ψηφιακά.

Μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος, οι τηλεθεατές των νομών Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας, καθώς και μέρους του νομού Χαλκιδικής, θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους (είτε την τηλεόραση, είτε τον αποκωδικοποιητή - συνιστάται η επιλογή του αυτόματου συντονισμού). Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά όλους τους τηλεθεατές, δηλαδή όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά τα τηλεοπτικά προγράμματα είτε από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης» είτε από το «Φιλίππειο», αλλά και όσους βλέπουν προς το παρόν αναλογικά από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης».

Πολλά νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να καταβάλουν άλλο ένα χαράτσι, για να αγοράσουν είτε νέα συσκευή τηλεόρασης ή τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή. Η διακοπή της αναλογικής εκπομπής άρχισε στις 10 Ιούλη από την Αττική και προχωρά πριν ακόμη ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή σε όλη τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση βιάζεται να δοθεί προς εκμετάλλευση το φάσμα συχνοτήτων που απελευθερώνεται και για το οποίο τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διαγκωνίζονται για να καταλάβουν θέσεις. Η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση έχει μετατεθεί για το τέλος του 2015, αλλά η κυβέρνηση επείγεται να παραχωρήσει στα μονοπώλια του οπτικοακουστικού και διαδικτυακού τομέα το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα».

Οι συχνότητες εκπομπής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών από αύριο και μετά θα είναι: 24 (498 MHz) - Alpha, ANT1, Μακεδονία TV και 29 (538 MHz) - Mega, ΣΚΑΪ, Star.

Παράλληλα, η ψηφιακή μετάδοση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ από τον Χορτιάτη θα γίνεται από τα κανάλια 23 (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, ERT HD και τα πέντε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΑ - NET FM, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και KOSMOS), 56 (DW, BBC, ΡΙΚ και Βουλή των Ελλήνων) και 46 (EURONEWS και TV5) της περιοχής UHF.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ