Παρασκευή 23 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
SOS από το παιδικό θέατρο

Από το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» της «Παιδικής Αυλαίας»
Από το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» της «Παιδικής Αυλαίας»
Τα ψίχουλα που έδωσε και φέτος στο παιδικό θέατρο το ΥΠΠΟ, αλλά και η εξαίρεση θιάσων με πολύχρονη και ποιοτική πορεία, όπως ο «Θίασος 81», η «Παιδική Αυλαία», η παιδική σκηνή του θεάτρου «Ερευνας», «Αερόπλοιο», κ.ά. δημιούργησαν αγανάκτηση και θλίψη για την ανύπαρκτη πολιτική για το παιδικό θέατρο.

Η «Παιδική Αυλαία» που για δεύτερη χρονιά δεν επιχορηγείται, απευθύνει έκκληση προς τους φίλους της να τη στηρίξουν στις τρεις τελευταίες Κυριακές που μένουν μέχρι τη λήξη της θεατρικής περιόδου και να κρίνουν την «κρίση» της Επιτροπής του ΥΠΠΟ. «Αν και κανένα μέλος -αναφέρει η ανακοίνωση- της αρμόδιας επιτροπής δε μας έκανε την τιμή να δει το "Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας" στο "Βεάκη", η δουλιά μας δεν κρίθηκε άξια να ενισχυθεί. Δε θα πέσουμε στην παγίδα να τα βάλουμε με τους ελάχιστους θιάσους που επιχορηγήθηκαν -και μάλιστα με τόσο λίγα χρήματα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι, όμως, να υιοθετήσουμε, απαρνούμενοι τη δική μας ιδεολογία και αισθητική στο χώρο του θεάτρου, μόνο και μόνο για να χωρέσουμε σ' αυτό που Επιτροπή αποκαλεί "ανανέωση" για να επιχορηγηθούμε. Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά λειτουργίας μας».

Από την άλλη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος υπέγραψε την προκήρυξη των επιχορηγήσεων για την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο.

Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν: Την επιχορήγηση μιας παράστασης ή την επιχορήγηση της λειτουργίας του θιάσου για μια ολόκληρη θεατρική περίοδο, με την παρουσίαση δύο ή τριών έργων. Την επιχορήγηση ενός κύκλου παραστάσεων με συγκεκριμένη αντίληψη ρεπερτορίου, που η ολοκλήρωσή του μπορεί να εκτείνεται και μέχρι δύο θεατρικές περιόδους.

Ειδικότερα για τη β' περίπτωση η Επιτροπή επισήμανε τα εξής:

Μετά την εφαρμογή του συστήματος τριετών επιχορηγήσεων κατά δύο περιόδους η Επιτροπή Θεάτρου κρίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη μέσα στις συνθήκες του Ελληνικού Θεάτρου η εφαρμογή ενός τριετούς προγραμματισμού. Συνεπώς αποφάσισε την προκήρυξη, φέτος, επιχορηγήσεων θιάσων διετούς προγραμματισμού, γιατί πιστεύει ότι αυτό ανταποκρίνεται καλύτερα στις σημερινές συνθήκες της θεατρικής πραγματικότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι θίασοι μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέχρι 20 Μάη τρέχοντος έτους μαζί με το φάκελο του απολογισμού των θεατρικών τους δραστηριοτήτων της περιόδου 2000 - 2001 και του προγραμματισμού τους για τη νέα θεατρική περίοδο. Οι θίασοι τριετούς επιχορήγησης υποχρεούνται να καταθέσουν απολογισμό των θεατρικών τους δραστηριοτήτων κατά έτος και κατά έργο.

Τα αιτήματα ανάθεσης συγγραφής και μετάφρασης θεατρικών έργων θα γίνονται δεκτά από 21-31 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ