Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Αναθεώρηση με στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου

Τη νομοθέτηση ενός αναθεωρημένου Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που θα εξασφαλίζει "ευελιξία" για την ανάπτυξη των τουριστικών εγκαταστάσεων του μεγάλου κεφαλαίου σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της Ελλάδας, ενώ θα διευκολύνει την «αξιοποίηση» (βλέπε ξεπούλημα) της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, προανήγγειλαν χτες η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στ. Καλαφάτης, «στοχεύουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τουριστικό κλάδο, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρος στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, αλλά και στην τουριστική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου». «Μέσα από το Χωροταξικό του Τουρισμού - πρόσθεσε η Ο. Κεφαλογιάννη - θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις επενδύσεις τουρισμού και θα διασφαλισθεί η σταθερότητα στις συναλλαγές και τις επενδύσεις, με στόχο την αποφυγή σφαλμάτων των πολιτικών σχεδιασμού του παρελθόντος, που οδήγησαν σε ακυρώσεις επενδύσεων από τα ακυρωτικά δικαστήρια».

Οι δύο υπουργοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους δίνοντας το πλήρες κείμενο του χωροταξικού πλαισίου, διατυπώνοντας κάποιες γενικές αρχές που θα περιέχει. Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις τους θα αρθούν οι όποιοι περιορισμοί υπάρχουν στο ισχύον χωροταξικό για τη δημιουργία οργανωμένων τουριστικών ζωνών, μαρινών και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων. Ιδιαίτερα ευνοούνται οι σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, που παρέχουν διαφοροποιημένες τουριστικές υπηρεσίες (εκτός από ξενοδοχεία και βίλες για πώληση ή ενοικίαση κ.λπ.).

Ενας από τους περιορισμούς που θα καταργηθεί θα είναι το όριο των 500 μέτρων για εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από οικισμούς, όπου θα μπορούν να γίνονται τουριστικές επενδύσεις. Επίσης, θα αρθούν διάφοροι περιορισμοί για τη δημιουργία μαρινών τόσο σε νησιά, όσο και στις μεγάλες πόλεις με λιμάνια.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος αποτελούμενου από Ξενοδοχείο 350 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και τουριστικές κατοικίες σε οικόπεδο 645 στρεμ. στη θέση Βρόσκοπος, στη Τζιά της εταιρείας «ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ 24 Α.Ε.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ