Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα μεθοδεύει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την Δευτέρα που μας πέρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο νέος Αγορανομικός Κώδικας που σχεδιάζεται να ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη, θα προβλέπει ότι:

  • Επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου η λειτουργία των καταστημάτων με επιφάνεια μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ο περιορισμός των τετραγωνικών υποτίθεται ότι γίνεται για... προστασία των «μικρών» εμπόρων. Μόνο που οι μικρέμποροι ανέκαθεν τόνιζαν ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι πελάτες που μπορούν να αγοράσουν τα εμπορεύματά τους, άσε που τα καταστήματά τους είναι πολύ μικρότερα. Από τη ρύθμιση, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, εξαιρούνται τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες και τα λεγόμενα «shops in a shop», τύπου «Notos Gallery». Αυτά είναι τα λόγια. Στην πράξη, θα πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι σε περίπτωση που τα μεγάλα καταστήματα θελήσουν, όπως ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια, να ανοίγουν και την Κυριακή, αυτό θα γίνει! Δηλαδή, θα ανοίγουν. Δεν αποκλείεται ένα χρονικό διάστημα, να αφήσουν να ενταθεί ο εξοντωτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα μικρά εμπορικά καταστήματα, και τη στιγμή που οι ιδιοκτήτες τους θα εξουθενωθούν εντελώς, να μπουν οι «μεγάλες» επιχειρήσεις να καθαρίσουν το τοπίο. Να αρπάξουν, δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια από την αγορά.
  • Ολα ανεξαιρέτως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο, και συγκεκριμένα, δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (κατ' εξαίρεση φέτος η δεύτερη Κυριακή θα είναι η 30ή Δεκέμβρη), μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου.
  • Αυξάνονται -με εξαίρεση την αγορά αυτοκινήτου- από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ