Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κολαστήριο εργασιακών σχέσεων

Τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης

Την πραγματική εικόνα της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας της χώρας», όπως αποκαλείται ο τουρισμός, μετέφερε, χτες, στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, με αφορμή τη συζήτηση διακρατικής σύμβασης για τον τουρισμό ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ουρουγουάη και την Κίνα. Δήλωσε μάλιστα ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση όχι γιατί είναι κατά των διακρατικών συμβάσεων, αλλά γιατί εφαρμόζονται στο πλαίσιο πολιτικών υπέρ της ενίσχυσης του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Ενδεικτικά ανέφερε πως «η κατάσταση των εργαζομένων στον τουρισμό, για τον οποίον επαίρεστε ότι είναι η βιομηχανία της χώρας, είναι κόλαση. Πιστεύουμε ότι επαίρεστε γιατί πετύχατε μεγάλη μείωση της φτηνής εργατικής δύναμης και την αύξηση των κερδών στους ξενοδόχους. Γι' αυτό εξάλλου και χειροκροτήσατε την υπογραφή της κατάπτυστης σύμβασης από τους συμβιβασμένους και υποταγμένους της Ομοσπονδίας εδώ στους εργαζόμενους στον τουρισμό, που προβλέπει μείωση 15% στους κατώτερους μισθούς». Τόνισε ότι σήμερα «υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται ως και 250 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 20 μόνο είναι αυτοί που θα πρέπει να αμείβονται κανονικά και να τηρούνται γι' αυτούς όσα προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που έχουν απομείνει. Ολοι οι άλλοι είναι μαθητές από άλλες χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί παρόμοιες συμβάσεις. Να, λοιπόν, πώς οι υπουργοί Τουρισμού μέχρι τώρα λειτούργησαν σαν επικεφαλής μεγάλων δουλεμπορικών γραφείων μετακίνησης εργαζομένων, προσφέροντας τζάμπα εργατική δύναμη στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό». Κατέληξε λέγοντας ότι «πρόκειται για δουλειά ήλιο με ήλιο, για δουλεία. Θέση μας είναι να καταργηθεί αυτό το αίσχος της λεγόμενης πρακτικής άσκησης».

Από την πλευρά της κυβέρνησης η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, υποστήριξε γενικόλογα πως «ο τουρισμός αποτελεί για τη χώρα μας ένα πολύ ισχυρό αναπτυξιακό όπλο για να καταπολεμήσουμε την ύφεση, να αυξήσουμε το ΑΕΠ της χώρας, να μειώσουμε την ανεργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ