Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης

Ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης της κυριακάτικης αργίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Ανάπτυξης, κλιμακώνουν τον κοινό τους αγώνα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώσεις και σύλλογοι των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ενάντια στην απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να υλοποιήσει την απαίτηση του κεφαλαίου για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Συνέχεια δίνεται με νέα παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη, στις 2 το μεσημέρι (στο πλαίσιο της πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας 12 μ. - 3 μ.μ.) στην Περιφέρεια Αττικής. Τη συμμετοχή τους στις παρεμβάσεις έχουν επίσης δηλώσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Αύριο, Κυριακή, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στα γραφεία του στις 10.30 το πρωί, τους εργαζόμενους του κλάδου. Εκτακτη Γενική Συνέλευση την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, οργανώνει και το κλαδικό συνδικάτο του Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σε σύσκεψη αύριο, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία του, για το συντονισμό της δράσης, σωματεία, εργαζόμενους και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών.

Υπάρχει ανάγκη για ενιαία συντονισμένη απάντηση

Χτες, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από σωματεία εργαζομένων και ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων. Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Μαρία Τσαγκατάκη, σημείωσε: «Οι απελευθερώσεις του ωραρίου τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την "απελευθέρωση" της εργασιακής σχέσης για το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων. Δηλαδή, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο».

Απαντώντας στα επιχειρήματα της κυβέρνησης τόνισε: «Η απελευθέρωση του ωραρίου τα προηγούμενα χρόνια δεν δημιούργησε θέσεις εργασίας, αντίθετα είχαμε αύξηση της ανεργίας στον κλάδο. Η απελευθέρωση δεν έφερε μείωση τιμών σε κανένα εμπόρευμα, το αντίθετο μάλιστα». Πρόσθεσε επίσης: «Οσο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την τόνωση της αγοραστικής κίνησης η ίδια η ζωή έχει καταρρίψει αυτά τα επιχειρήματα γιατί καταναλωτές είμαστε όλοι εμείς, οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί δραματική μείωση του εισοδήματός μας από τις μειώσεις μισθών, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, από τις ανατιμήσεις». Υπογράμμισε ότι υπάρχει σήμερα ανάγκη ενιαίας απάντησης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και άλλων κλάδων που συνδέονται με τη λειτουργία του εμπορίου και θα τους αγγίξει η κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, κατήγγειλε ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ιδιαίτερα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης θα οδηγήσει τον μικρό έμπορο, τον μικρό αυτοαπασχολούμενο σε λουκέτο διότι δε θα αντέξει το λειτουργικό και βιολογικό κόστος. «Πρόκειται - σημείωσε - για ένα μέτρο το οποίο βίαια μεταφέρει τζίρους από τα μικρά καταστήματα στα μεγάλα, τα οποία μικρά καταστήματα οδηγούνται στην πτώχευση και τα λουκέτα». Τέλος, υπογράμμισε ότι σήμερα «είναι μονόδρομος μαζί με τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουμε και αυτό το μέτρο».

Ο Γιώργος Κοκολάρας, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΕΣΕΕ με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΕΣΕΕ που συναινεί, όπως είπε, στην ουσία για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Αποκαλύπτεται τώρα - υπογράμμισε χαρακτηριστικά - ότι συζητούσε με την κυβέρνηση, ήταν ενήμερη γι' αυτή την εξέλιξη, και το απέκρυψε για να μην έχει επιπτώσεις - ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές - και τώρα ρίχνει πυροβολισμούς στον αέρα για να θολώσει τα νερά». Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συντονισμένη πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων για να μην περάσουν αυτές οι επιδιώξεις της συγκυβέρνησης. Αγώνας που πρέπει να στοχεύει και στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τέλος, ο Μ. Μπίκας, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της Αθήνας, ανέφερε ότι το σωματείο ανταποκρίνεται στο κοινό κάλεσμα για πάλη ώστε να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί μάχη στους τόπους δουλειάς για τη συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ