Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΕΘΕΑ
Αγώνας με έπαθλο τη ζωή

103 νέοι άνθρωποι αποφοίτησαν από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Από το πιο απαιτητικό και δύσκολο «σχολείο» αποφοίτησαν 103 νέοι άνθρωποι, στην τελετή που οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ την Κυριακή για όσους ολοκλήρωσαν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 τη διαδικασία της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

«Εμαθα πώς να ζω, με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να έχω για πατερίτσες τη χρήση»... «Μετά από τόσα χρόνια θεατής κατάφερα να γίνω πρωταγωνιστής της ζωής μου»... «Ο αγώνας συνεχίζεται»... «Δε θα σταματήσω να προσπαθώ»... «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»... Ολοι όσοι πήραν το λόγο, μέσα στα χειροκροτήματα των γονιών και των οικογενειών τους, των φίλων τους και των θεραπευτών τους, είχαν να προσθέσουν κάτι σημαντικό σχετικά με αυτά που αποκόμισαν από τα θεραπευτικά προγράμματα και τις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Είχαν κάτι ουσιαστικό να σημειώσουν σχετικά με την απόφασή τους να ζήσουν όχι μόνο μακριά από την εξάρτηση αλλά και χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά τους, χωρίς να σκύβουν το κεφάλι.

Οι 103 απόφοιτοι αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί και τα άτομα να ενταχθούν στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της. Είναι, όπως τόνισε ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, το καλύτερο παράδειγμα, αφού βρέθηκαν στο περιθώριο, έδωσαν τη μάχη τους και ξαναγυρίζουν. Οι αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ ανέφερε ο πρόεδρός του, Γ. Νοταράς, δείχνουν ότι υπάρχει απάντηση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, ενάντια στη συγκάλυψή τους, στις «φθηνές» επιλογές διαχείρισης, στην καταστολή και τον εγκλεισμό.

Εκ μέρους των αποφοίτων η Μ. Πατσελή τόνισε πως η επανένταξη είναι δικαίωμα, το οποίο κατέκτησαν δίνοντας έναν αγώνα ζωής και θανάτου. Ανέφερε πως η συμμετοχή του καθενός στο θεραπευτικό πρόγραμμα ήταν η ευκαιρία να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος για έναν καλύτερο κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους μετανάστες, που βρίσκουν το κουράγιο μέσα σε συνθήκες αντίξοες, μέσα στο κλίμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που καλλιεργείται, να απευθύνονται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και να παλεύουν ενάντια στην εξάρτηση. Τους κάλεσε, αυτήν την προσπάθεια να μην τη σταματήσουν όσες πόρτες κι αν τους κλείσουν, όσα εμπόδια και αν υψώσουν στο δρόμο τους.

«Δεν έχει σημασία, πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς», υπογράμμισε και τόνισε: «Εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά μας, δεν κάνουμε και θα δώσουμε όσες ακόμα μάχες χρειαστεί για να τη διαφυλάξουμε γιατί με αυτή θα πορευτούμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ