Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2012 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Συναντήσεις κορυφής για την εμβάθυνση της συνεργασίας

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) - όπου συμμετέχουν οι Αρμενία, Καζαχστάν, Λευκορωσία, Κιργισία, Ρωσία, Τατζικιστάν - στη συνάντησή τους την Τετάρτη 19/12 στη Μόσχα ενέκριναν μια σειρά ντοκουμέντων, συμπεριλαμβανομένων αυτού που τιτλοφορείται «Κύριες κατευθύνσεις της ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών ΟΣΣΑ για την περίοδο έως το 2020». Οι ηγέτες των κρατών μελών CSTO υπέγραψαν επίσης την απόφαση να γίνουν αλλαγές και προσθήκες στο πρωτόκολλο σχετικά με το μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων των «Συλλογικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης» της ΟΣΣΑ, ενώ ενέκριναν στη θέση του διοικητή των ένοπλων δυνάμεων της ΟΣΣΑ το Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Στουνένικιν.

Επιπλέον, υπογράφηκαν οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας «για την αμοιβαία εξασφάλιση ευαίσθητων πληροφοριών στο εσωτερικό της ΟΣΣΑ» και για τη συνεργασία σε βασικά εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατών μελών της ΟΣΣΑ στον τομέα της πολιτικής άμυνας και της διαχείρισης των καταστροφών. Συνολικά υπογράφτηκαν 18 συμφωνίες, ενώ έγινε αποδεκτή η αποχώρηση του Ουζμπεκιστάν από την ΟΣΣΑ.

Ο Βλ. Πούτιν αναφερόμενος στην πορεία της ΟΣΣΑ σημείωσε: «Εχουμε σημειώσει πρόοδο σε όλους τους σημαντικούς τομείς της δραστηριότητας - στη στρατιωτική συνεργασία, στην καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας, ιδίως του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Στην προετοιμασία για ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της Συλλογικής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης. Το Σεπτέμβρη, στην Αρμενία πραγματοποιήθηκαν οι τακτικές κοινές ασκήσεις "Αλληλεπίδραση 2012". Εχουμε προγραμματίσει το έργο αυτό, ώστε να δημιουργηθεί στο χώρο της Ευρασίας ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργατών για την αντιμετώπιση των απειλών της ασφάλειας».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), όπου συμμετέχουν 5 από τις παραπάνω χώρες (με εξαίρεση την Αρμενία, που διατηρεί το καθεστώς του «παρατηρητή»).

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε πετυχημένη την πορεία της ΕΟΚ, εστίασε στην εφαρμογή της «Τελωνειακής ένωσης» και υποσχέθηκε πως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η πορεία της, με τη συγκρότηση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ). Κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπογράφτηκαν 15 συμφωνίες και εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της οργάνωσης.

Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χ. Κλίντον, στα πλαίσια του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας, είχε εκφράσει τη δυσφορία των ΗΠΑ για τις κινήσεις εμβάθυνσης της καπιταλιστικής ενοποίησης (οικονομικής και στρατιωτικής) των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, στις οποίες το ρόλο της «ατμομηχανής» παίζει η Ρωσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ