Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νοτιοανατολική περιοχή της Βουλγαρίας εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που πλήττουν την περιοχή, ενώ ήδη αναφέρθηκε πως δύο άνθρωποι -ο ένας άστεγος- πέθαναν από το κρύο. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της χιονόπτωσης υπήρξαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Σχεδόν 30 χωριά στην περιοχή Ρουέν έμειναν χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό. Στη Ρουμανία, εξαιτίας του χιονιά 180 χωριά και μικρές πόλεις έμειναν χωρίς ρεύμα.

ΑΡΟΥΣΑ.-- Σε 35 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός και ακαδημαϊκός της Ρουάντα Ογκουστίν Νγκιραμπατγουάρε από το Διεθνές Δικαστήριο για τη Ρουάντα. Το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη γενοκτονία του 1994. Ο Νγκιραμπατγουάρε συνελήφθη στη Γερμανία το Σεπτέμβρη του 2007 και ένα χρόνο μετά μεταφέρθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο για τη Ρουάντα στην Αρούσα της Τανζανίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, έντεκα κρατούμενοι και έξι φρουροί έχασαν τη ζωή τους σε σοβαρά επεισόδια και συγκρούσεις στη φυλακή Πιέδρας Νέγκρας, στην πολιτεία Ντουράνγκο, στο βόρειο Μεξικό, μετά από μια απόπειρα απόδρασης, ανακοίνωσε η Κρατική Γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας. Στο μεταξύ ο νέος γενικός Εισαγγελέας του Μεξικού, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, εκτίμησε πως περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα κατά τα τελευταία έξι χρόνια στο βρώμικο πόλεμο μεταξύ ναρκεμπόρων, συμμοριών και αρχών ασφαλείας.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σε επενδύσεις, αρχικά ενός δισεκατομμυρίου ρεάλ (480 εκατομμύρια δολάρια), για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων προχωρά η κυβέρνηση της Βραζιλίας με στόχο τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τις εξαγωγές που έχουν παγώσει εδώ και δύο δεκαετίες. Ηδη ο βραζιλιάνικος Στρατός βρίσκεται σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με την εγχώρια βιομηχανία «Avibras Industria Aerospacial», για την απόκτηση τριών πυροβολαρχιών πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «ASTROS 2020», του οποίου η νέα έκδοση περιλαμβάνει ψηφιακό πακέτο διοίκησης κι ελέγχου, νέο σύστημα ναυτιλίας και τηλεπικοινωνιών.

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στην εξαγορά 200 εκατ. μετοχών της που βρίσκονται στην κατοχή του αμερικανικού Δημοσίου μετά την πλουσιοπάροχη και γενναιόδωρη κρατική χρηματοδότηση ύψους 50 δισ. για να μην καταρρεύσει, καταβάλλοντας το ποσό των 5,5 δισ. δολαρίων, προχωρά η αυτοκινητοβιομηχανία «General Motors» (GM). Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι μετά και από την παραπάνω συμφωνία θα διατηρεί στην κατοχή του 300,1 εκατ. μετοχές της GM, τις οποίες θα πουλήσει εντός των επόμενων 12 έως 15 μηνών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στάσιμη θα παραμείνει η οικονομία της Βρετανίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2% το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) που αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ