Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΗ
Κόκκινο στο μαύρο της υποβάθμισης

Οταν οι άλλοι διοργάνωναν φιέστες για τη «Διακήρυξη της Μπολόνια», η ΠΚΣ ήταν εκεί στο δρόμο του αγώνα (από τη διαδήλωση στις 19/1/01 στο ξενοδοχείο «Κάραβελ»)
Οταν οι άλλοι διοργάνωναν φιέστες για τη «Διακήρυξη της Μπολόνια», η ΠΚΣ ήταν εκεί στο δρόμο του αγώνα (από τη διαδήλωση στις 19/1/01 στο ξενοδοχείο «Κάραβελ»)
Οι εκλογές των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων είναι μια διαδικασία που είχε πάντα και συνεχίζει να έχει, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση αλλά και την πορεία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος.

Η φετινή ιδιαιτερότητα των εκλογών όμως έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που πηγάζει από τις κυβερνητικές επιλογές για την ανώτατη εκπαίδευση. Είναι επιλογές που κάνει η κυβέρνηση, όντας πιστή στις εντολές της ΕΕ για ξεθεμελίωμα της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, για την προώθηση των κατευθύνσεων της Διακήρυξης της Μπολόνια, του «εκπαιδευτικού Μάαστριχτ», που εξυπηρετεί το πολυεθνικό κεφάλαιο. Προωθεί, λοιπόν, τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, προτείνει αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς (βλέπε των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων) και έχει έτοιμο ένα νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, στη λογική της πλήρους υποβάθμισης των προπτυχιακών σπουδών.

Ολα αυτά τα μέτρα που προωθούνται στοχεύουν στην ουσία στο να αντιστοιχίσουν την εκπαίδευση στις συνολικές αναδιαρθρώσεις που περνάνε με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, την προσπάθεια χειραγώγησης της αγανάκτησης της νεολαίας.

Ετσι εξηγείται και η τακτική της κυβέρνησης, που, επειδή δεν είναι σίγουρη για το τι θα συναντήσει προωθώντας αυτή την πολιτική, περνά τα μέτρα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης». Προσπαθεί να συγκαλύψει τον ενιαίο στόχο και την ουσία των αναδιαρθρώσεων. Φοβάται να πει ανοιχτά ότι στην Μπολόνια υπόγραψε τη θανατική καταδίκη των σπουδών και του μέλλοντος της νεολαίας της χώρας μας. Γι' αυτό μιλά για «χαλαρή δεσμευτικότητα» της Διακήρυξης και χρησιμοποιεί και άλλα ψέματα ή μισές αλήθειες, ώστε να θολώσει τα νερά.

Ολα αυτά τα μέτρα, αυτή η διαδικασία διάλυσης της ανώτατης παιδείας πρέπει να βρει εμπόδιο τους ίδιους τους φοιτητές, τους σπουδαστές, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Ολοι αυτοί πρέπει να απαντήσουν δυναμικά, αγωνιστικά και διεκδικητικά μαζί με τους εργαζόμενους και όλο το λαό. Ιδιαίτερα όμως οι φοιτητές και σπουδαστές πρέπει να πάρουν θέση και με την ψήφο τους στις εκλογές της Τετάρτης. Να μαυρίσουν όλους αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να στηρίξουν τη μόνη συνεπή δύναμη της αντίστασης και της προοπτικής, να ενισχύσουν τα κόκκινα «ψηφοδέλτια με το γαρίφαλο», την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας. Τη μόνη ελπίδα για νέους αγώνες που απαιτούνται για την ανατροπή των αντιδραστικών αντιλαϊκών μέτρων στην ανώτατη εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ