Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Γιατί ο αγώνας είναι μονόδρομος

Η ΠΚΣ πρωτοστάτησε στην αγωνιστική ενεργοποίηση φοιτητών - σπουδαστών (από την κινητοποίηση στις 16/3/01)
Η ΠΚΣ πρωτοστάτησε στην αγωνιστική ενεργοποίηση φοιτητών - σπουδαστών (από την κινητοποίηση στις 16/3/01)
Μπροστά στις κάλπες οι φοιτητές και σπουδαστές θα κριθούν να πάρουν θέση για τις εξελίξεις που προχωράνε ραγδαία, με επίκεντρο την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσαρμόσει την ανώτατη εκπαίδευση στις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου και στη χώρα, αλλά κυρίως στα πλαίσια της ΕΕ του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Ακριβώς αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριο των φοιτητών, με βάση αυτό πρέπει να κριθούν και όλες τις παρατάξεις. Και αυτή η συγκυρία βοηθάει να φανούν καθαρά κάποια πράγματα, να πέσουν οι μάσκες των δήθεν «ανεξάρτητων», «υπεύθυνων» ή «υπερεπαναστατών».

Η συστηματική προσπάθεια αποσιώπησης των αναδιαρθρώσεων που γίνονται ή προσπάθεια διαστρέβλωσης των αλλαγών που προωθούνται και των στόχων τους είναι ο κοινός παρονομαστής των παρατάξεων ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και των ΕΑΑΚ. Και οι τρεις παρατάξεις επιλέγουν αυτό το δρόμο, γιατί ξέρουν ότι η πραγματική ενημέρωση των φοιτητών και σπουδαστών για το τι πάει να γίνει θα σηματοδοτήσει γενικευμένη αγανάκτηση. Η κυβέρνηση φυσικά δε θέλει κάτι τέτοιο και οι άλλες παρατάξεις, κάθε μια με τον τρόπο της, φροντίζουν να τη διευκολύνουν. Στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, που γίνονται αυτή την περίοδο, με πρωτοβουλία της ΠΚΣ, μπορεί κανείς να σιγουρευτεί για την παραπάνω προσπάθεια.

ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - EAAK... δεκανίκια της κυβέρνησης

Στα ΤΕΙ οι δύο παρατάξεις από κοινού στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για τη δήθεν ανωτατοποίηση. Κρύβονται όμως κάτω από την ταμπέλα του ΚΣ της ΕΣΕΕ και δεν κάνουν καν τον κόπο να απαντήσουν σε ερωτήσεις σπουδαστών για το τι είναι η Μπολόνια, τι επιπτώσεις έχει κτλ.

Στα ΑΕΙ οι ίδιες παρατάξεις αντίστοιχα, ενώ στα λόγια και κάτω από την πίεση των φοιτητών, λένε πως δεν αποδέχονται τις προωθούμενες αλλαγές, μένουν εκεί. Δηλαδή, δεν κάνουν κουβέντα για τους υπευθύνους αυτής της πολιτικής, την κυβέρνηση και την ΕΕ, δεν αναφέρονται καν στο πού στοχεύουν οι αλλαγές που προωθούνται.

Τα ΕΑΑΚ κινούνται στην ίδια λογική συγκάλυψης της πολιτικής που προωθείται, αφού επιλέγουν να τα βάζουν με το «καθηγητικό καταστημένο», θεωρώντας το υπεύθυνο για την όλη κατάσταση. Στην ουσία, όμως, βγάζουν λάδι τους πραγματικούς υπεύθυνους, την πολιτική της κυβέρνησης που υλοποιεί πλήρως τις επιταγές της ΕΕ.

ΠΚΣ: Πραγματική ενημέρωση, αλλά και πρόσταγμα συντονισμένου αγώνα

Η δράση της ΠΚΣ όλο το προηγούμενο διάστημα, την αναδεικνύει ως τη μόνη παράταξη που στοχεύει όχι μόνο στην ενημέρωση των φοιτητών και σπουδαστών για το τι γίνεται, αλλά προχωράει παραπέρα. Δίνει τη μάχη, αντιπαρατιθέμενη με τις άλλες δυνάμεις, βάζοντας στο στόχαστρό της το σύνολο της πολιτικής αυτής, που αφορά τις σπουδές σήμερα, αύριο την εργασία και συνολικά τη ζωή των νέων, που περνούν από τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η ΠΚΣ δεν κρατάει την πρότασή της για τραπέζια διαλόγων και φραστικές αντιπαραθέσεις. Τη βάζει μέσα στην ίδια τη ζωή. Τη μετουσιώνει σε αγώνα, την κάνει πρόταση διεξόδου με προοπτική, που καλεί συντονισμένα φοιτητές - σπουδαστές, φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να στηρίξουν Ανώτατη Παιδεία, ενιαία, δημοσία και δωρεάν, που θα ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα και όχι των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και της κερδοφορίας τους. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση που θα παράγει ολοκληρωμένους επιστήμονες, με θεωρητικές γνώσεις και δυνατότητα εφαρμογής τους σε ερευνητικό επίπεδο.

Οι διεργασίες που συντελούνται στους Συλλόγους της χώρας το τελευταίο διάστημα, οι αγωνιστικές αποφάσεις που πάρθηκαν από φοιτητές και σπουδαστές, που εναντιώθηκαν συνολικά σ' αυτή την πολιτική και στήριξαν τα πλαίσια της ΠΚΣ, φανερώνουν μεγάλες δυνατότητες που μπορούν να αποτυπωθούν στις εκλογές της 28ης Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ