Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε τραγική κατάσταση οι απολυμένοι στα «Λιπάσματα»

Τους «κόβουν» το επίδομα και τη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου συνταξιοδότησης

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι απολυμένοι του εργοστασίου «Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης» (πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων») καθώς με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Bουλή, καταργείται βίαια, από 31 του Δεκέμβρη, η ειδική εξαετής επιδότηση ανεργίας που λάμβαναν. Ταυτόχρονα μπαίνουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν ταυτόχρονα και χωρίς εισόδημα και χωρίς τη δυνατότητα σύνταξης, αφού δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν τον πλασματικό χρόνο, που χρειάζεται να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις. Κι αυτό, επειδή η νέα ρύθμιση το απαγορεύει, θεωρώντας την ειδική επιδότηση ως πλασματικό χρόνο και τον συνυπολογίζει στα πλασματικά χρόνια που πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξαγοράσουν. Επιπλέον όσοι έχουν κάνει χρήση της εξαγοράς πλασματικών ενσήμων για να συνταξιοδοτηθούν κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν τις συντάξεις που έχουν εισπράξει.

Στην πλειοψηφία τους οι απολυμένοι της ΦΒΛ, που έχασαν τη δουλειά τους επειδή οι τράπεζες-μέτοχοι έκλεισαν το εργοστάσιο το 2006, σε συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πάνω από 50 ετών και εκτός παραγωγής για περισσότερα από 5 χρόνια. Οι εργαζόμενοι, το 2006, έδωσαν έναν πολύμηνο και πολύμορφο αγώνα για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες μαζί με τους τραπεζίτες-μετόχους και τους διευθύνοντες της ΒΦΛ, προτίμησαν να κλείσουν το εργοστάσιο και να τους βγάλουν στην ειδική επιδότηση των 72 μηνών.

Οι ίδιοι παράγοντες, πλέον στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, έρχονται σήμερα, μετά από πέντε χρόνια, και:

-- Απαγορεύουν σε όσους από αυτούς θέλουν να εξαγοράσουν ένσημα (στρατού, παιδιών, σπουδών κλπ.) για να βγουν στη σύνταξη, γιατί είναι στην ειδική επιδότηση.

-- Οσοι από αυτούς έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί το προηγούμενο διάστημα, εξαγοράζοντας πλασματικό χρόνο (στρατού, σπουδών, παιδιών κλπ) τώρα με την νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ (Σ40/303/26-11-2012) και με βάση το Ν. 3996/2011 απορρίπτεται αναδρομικά η συνταξιοδότησή τους και πρέπει να επιστρέψουν τις συντάξεις που έως τώρα έχουν λάβει.

-- Καταργούν τον Ν. 3526/2007 στις 31/12/2012 και έτσι κόβουν την επιδότηση σε όλους όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τους 72 μήνες επιδότησης και ούτε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και ούτε να βγουν ξανά στην παραγωγή σε αυτές τις ηλικίες.

Οι ρυθμίσεις αυτές, αφορούν και εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους, όπως τους απολυμένους της «Πειραϊκής Πατραϊκής», των εργαζομένων της πρώην «Ολυμπιακής Αεροπορίας», των απολυμένων από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, όσων δηλαδή υπάγονται στα Ειδικά Προγράμματα Επιδότησης Ανεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατεβαίνουν σήμερα στο υπουργείο Εργασίας (2013-08-01 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους (2013-03-06 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους εργαζόμενους στα «Λιπάσματα» (2013-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ