Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
350.000 μικροεπενδυτές πληρώνουν για να σωθεί η Bankia!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η αστική διαχείριση φορτώνει στο λαό την κρίση του καπιταλισμού

Η ισπανική κυβέρνηση κρατικοποίησε την Bankia, την μπούκωσε με χρήμα, έγδυσε τους μικροεπενδυτές και την ετοιμάζει ξανά για πεσκέσι στους ιδιώτες
Η ισπανική κυβέρνηση κρατικοποίησε την Bankia, την μπούκωσε με χρήμα, έγδυσε τους μικροεπενδυτές και την ετοιμάζει ξανά για πεσκέσι στους ιδιώτες
Μια ακόμη πλευρά για το πώς η κρίση του καπιταλισμού φορτώνεται από τις αστικές κυβερνήσεις στο λαό, είναι αυτή που αναδεικνύει η περίπτωση της ισπανικής τράπεζας Bankia. Σύμφωνα με χτεσινές διαρροές, η τράπεζα θα εξανεμίσει τις επενδύσεις 350.000 μετόχων της, πολλοί εκ των οποίων είναι μικροκαταθέτες και συνταξιούχοι, μετά τη διαπίστωση πως οι απώλειες από τα «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα κατασκευαστικά και στεγαστικά) δάνεια στο υπό χρεοκοπία ίδρυμα είναι πολύ χειρότερες απ' όσο είχαν προϋπολογισθεί.

Τα μέτρα «εξυγίανσης», όπως τα ονομάζουν, θα πλήξουν τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι παρασύρθηκαν από την επιθετική πολιτική που ακολούθησε η Bankia μετά τη δημιουργία της από τη συγχώνευση πολλών περιφερειακών ταμιευτηρίων. Στόχος της αφαίμαξης που θα υποστούν αυτοί οι μικροεπενδυτές, είναι να επιστρέψει η κερδοφορία στον όμιλο, που κρατικοποιήθηκε τον περασμένο Μάη για να μπορέσει να μεταπωληθεί σε ικανοποιητικό τίμημα. Να επιστρέψει, δηλαδή, χωρίς ζημιές ξανά στους ιδιώτες, έχοντας ενισχυθεί και με 18 δισ. ευρώ από δάνεια της ΕΕ, τα οποία επίσης θα πληρώσει ο ισπανικός λαός!

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι (οι μικροεπενδυτές) θα χάσουν και τα παντελόνια τους», ήταν η κυνική δήλωση στελέχους της τράπεζας. Η Bankia έχει αρνητικό ισολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, ενώ η μητρική της εταιρεία BFA έχει αρνητικό ισολογισμό 10,4 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, μεγαλώνουν τα ζόρια για τη γαλλική οικονομία, καθώς επηρεάζεται ολοένα και περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη και παγκόσμια. Η στατιστική υπηρεσία (Insee) αναθεώρησε προς τα κάτω την ανάπτυξη για το γ' τρίμηνο του 2012, στο 0,1%, από την προηγούμενη εκτίμηση για 0,2%, καθώς υποχώρησαν κι άλλο οι επενδύσεις σωρευμένων κεφαλαίων. Στο β' τρίμηνο, το γαλλικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της γαλλικής οικονομίας, η επίσημη ανεργία αυξήθηκε κατά 0,9% το Νοέμβρη, στο 10,3% του εργατικού δυναμικού, ακολουθώντας σταθερή ανοδική πορεία για 19 συνεχόμενους μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο της τελευταίας 15ετίας και ο καταγεγραμμένος αριθμός των ανέργων ο υψηλότερος από το 1988.

Σύμφωνα με τη γαλλική εθνική στατιστική υπηρεσία, η ανεργία θα αυξηθεί έως τα μέσα του 2013 στα υψηλότερα επίπεδα της 15ετίας, στο 10,9%. Αξιοποιώντας τις αρνητικές προβλέψεις, η κυβέρνηση Ολάντ προπαγανδίζει ήδη την παραπέρα κατακρήμνιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, στο όνομα του να αναθερμανθεί η καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και να δημιουργηθούν τάχα θέσεις εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ