Τρίτη 1 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και όσοι δεν πνίγονται, υποφέρουν

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στη Λέσβο, όπου τουλάχιστον είκοσι ένας μετανάστες πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν με ένα σαπάκι να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στην ΕΕ (μέσω Ελλάδας), πρέπει να σημειωθούν τα εξής: Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες θαλασσοπνίγονται κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς, της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, των «κλειστών συνόρων», των απάνθρωπων επιχειρήσεων καταστολής στα σύνορα. Ανθρωποι που επιβιβάζονται σε καρυδότσουφλα και ταξιδεύουν στις δυσμενέστερες συνθήκες για να μην τους βρουν και τους στείλουν πίσω οι συνοριοφύλακες. Ανώτατος παράγοντας του FRONTEX (ευρωενωσιακός οργανισμός επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) δήλωσε ότι το 2011 στη διάρκεια επιχειρήσεων συνοριοφύλαξης στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ στη Μεσόγειο σώθηκε μόλις το 38% όσων προσφύγων και μεταναστών εντοπίστηκαν να θαλασσοδέρνονται.

Αλλά και όσοι επιζούν ανεβαίνουν Γολγοθά. Χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι πρόσφυγες καταφτάνουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κύρια Λέσβο, Λήμνο, Σάμο, Λέρο, Σύμη, Αγαθονήσι). Σωρεία οι καταγγελίες, αναφορές, μαρτυρίες ότι ανάμεσα στους αφιχθέντες βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά και βρέφη, έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων και ασυνόδευτα ανήλικα, οι αποκαλούμενες στη διεθνή ορολογία «ευάλωτες ομάδες». Τελευταία πολλοί είναι Σύροι που τράπηκαν σε φυγή λόγω της σύρραξης στην πατρίδα τους. Οτι η «υποδοχή» τους ως κάλυψη βασικών ανθρώπινων αναγκών (σίτιση, διαμονή, φάρμακα, περίθαλψη, υγιεινή, κάποιος ρουχισμός) έχει αφεθεί στα χέρια της Αστυνομίας ή άλλων τοπικών αρχών, με ελάχιστους έως καθόλου πόρους και μέσα. Οτι στοιβάζονται στα κρατητήρια, σε απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς άλλη προοπτική παρά την παράταση κράτησής τους.

Το ΚΚΕ προβάλλει αιτήματα άμεσης ανακούφισης για μετανάστες αλλά και τους ντόπιους (που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα), με έμφαση στο να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται εδώ, να συνεχίσουν το ταξίδι τους για όπου είχαν εξαρχής προορισμό. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς ανοιχτοί, δημόσιοι, προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων (όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης), όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή σε Σένγκεν και Κανονισμό «Δουβλίνο 2». Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα. Να σταματήσουν τα μέτρα καταστολής στα σύνορα, η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες που προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα προσφυγιάς.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ