Τρίτη 1 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις σε πόρους, υποδομές, προσωπικό

Συνεχίζονται τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας. Το προσωπικό ολοένα συρρικνώνεται με απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις. Η επιχορήγηση από το δημοτικό προϋπολογισμό συνεχώς μειώνεται. Εκατοντάδες παιδιά μένουν εκτός καθώς δεν υπάρχουν προσωπικό, πόροι, επαρκείς υποδομές, βούληση από πλευράς κυβέρνησης και δημοτικής αρχής για να ικανοποιηθούν οι διαρκώς διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες.

Μπαίνουμε στον πέμπτο μήνα λειτουργίας για τη χρονιά 2012-2013 και η υποχρηματοδότηση από πλευράς δημοτικής αρχής συνεχίζεται. Από τα 40 εκατ. προϋπολογισμένη επιχορήγηση του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του δήμου) από το δήμο το 2011, το 2012 προϋπολογίστηκαν 32, για το 2013 προϋπολογίζεται να δοθούν 26,5. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανεπάρκεια υποδομών και έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης νέων παιδικών σταθμών. Και ο νέος Οργανισμός λειτουργίας του ΔΒΑ (όπως παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη διοίκηση του ιδρύματος) δεν προβλέπει επέκταση σε σταθμούς, ιδιαίτερα σε βρεφικά τμήματα. Αντίθετα, η πρακτική της δημοτικής αρχής δείχνει ότι με κάθε πρόσχημα ψάχνει να κλείσει σταθμούς που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια.

Αλλο ένα στοιχείο ενδεικτικό τους πώς αντιμετωπίζει η δημοτική διοίκηση το ΔΒΑ είναι και το γεγονός ότι ο Οργανισμός προβλέπει όλες και όλες οκτώ θέσεις παιδιάτρων και ένα νοσηλευτή για χιλιάδες φιλοξενούμενα παιδιά. Εξάλλου, αναφορικά με το προσωπικό, η δημοτική διοίκηση έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να φύγουν πρόσφατα άλλοι 272 συμβασιούχοι, αποχωρήσεις που σε συνδυασμό με τις δεκάδες συνταξιοδοτήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν αποψιλώσει το προσωπικό ανοίγοντας δρόμο ακόμα και για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ενώ υπάρχουν 274 επιτυχόντες μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για άμεση πρόσληψη στο Βρεφοκομείο (μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων), η δημοτική αρχή δεν πιέζει την κυβέρνηση επιτέλους να τους προσλάβει. Επίσης, ενώ η δημοτική αρχή έταζε το Σεπτέμβρη ταχεία πρόσληψη 100 εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, στην πορεία ο αριθμός τους μειώθηκε σε 70, που ακόμα δεν έχουν πιάσει δουλειά.

Η ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού, τα τροφεία που πολλοί γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν, η έλλειψη βούλησης να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες έχουν αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών να μένουν εκτός σταθμών. Μπορεί η δημοτική αρχή να προπαγάνδιζε αρχές της χρονιάς ότι θα γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις και θα φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά, η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Εγγραφο του ΔΒΑ της 19/12/12 με στατιστικά στοιχεία για τις χωρητικότητες των σταθμών ανέφερε ότι ενώ συνολικά μπορούν να φιλοξενηθούν 5.453 παιδιά, φιλοξενούνται μόνο 4.826 (593 θέσεις κενές).

Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη περιοδεία του στις κεντρικές υπηρεσίες του ΔΒΑ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μεταξύ άλλων τόνισε καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή: «Φέρνει νέα μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού για τους παιδικούς σταθμούς και το ΔΒΑ, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη σύνθεση του προσωπικού και εγκατάλειψη υποδομών. Διεκδικούμε να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα, ώστε να καλυφθούν οι πάνω από 500 κενές θέσεις φιλοξενίας παιδιών στους σταθμούς».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας ετοιμάζει κινητοποιήσεις με αιτήματα όπως: Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις. Σύγχρονοι, ασφαλείς, δημόσιοι, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, κατάργηση των τροφείων, κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας του δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες. Καμιά απόλυση προσωπικού, προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ