Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΝΙΑΙΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Προετοιμάζουν το νέο χαράτσι

Νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και μικρή περιουσία, μέσω της ενοποίησης των κάθε είδους φόρων και άλλων χαρατσιών και την επέκτασή τους σε κάθε σπιθαμή γης (εκτός σχεδίου πόλεων, αγροτεμάχια) ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών.

Διάταξη του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου προβλέπει ότι όσοι έχουν «εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση» σε ειδική ιστοσελίδα που θα διαμορφώσει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «τεχνική» προετοιμασία έχει να κάνει με την εφαρμογή του νέου αντιλαϊκού μέτρου, με το χαράτσι η πληρωμή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει από το β' εξάμηνο του 2013. Στο λεγόμενο «ενιαίο τέλος ακινήτων», θα ενσωματώσουν τα σημερινά χαράτσια μέσω ΔΕΗ (για τα οποία δεν υπάρχει αφορολόγητο) και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο στα 200.000 ευρώ) με την ταυτόχρονη επέκταση του χαρατσιού και σε μη ηλεκτροδοτούμενες εκτάσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες για συγκέντρωση γης και περιουσίας σε λιγότερα χέρια, καθώς με τα νέα χαράτσια θα κάνουν δυσβάστακτη την κατοχή μικρής, ακόμη και αμελητέας αξίας, περιουσίας. Προβλέπουν επέκταση του συστήματος «αντικειμενικών τιμών» και σε περιοχές που σήμερα δεν υπάρχουν, προκειμένου να υπολογίζουν τα χαράτσια σε αγροτεμάχια κ.ά.

Στο αντιλαϊκό τραπέζι η φορολογική γκάμα ποικίλλει, με ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην υπάρχει καν αφορολόγητο όριο, όπως δηλαδή ισχύει και σήμερα για το χαράτσι που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Στα σενάρια που εξετάζουν η συγκυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν είναι η διαμόρφωση πολύ χαμηλού αφορολόγητο στα 50.000 ή 100.000 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ