Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι «ανύπαρκτοι»

Τα επίσημα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, που γνωστοποιήθηκαν χτες, ανεβάζουν τον πληθυσμό της Ελλάδας σε 11,3 εκατομμύρια ψυχές. Ο αριθμός αυτός όμως, νομίζω, ότι είναι εντελώς πλασματικός, δεδομένου ότι έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο και ανύπαρκτα, ναι, ανύπαρκτα, άτομα. Η καταγγελία μοιάζει, βέβαια, εξωφρενική, αλλά δεν είναι, αν ληφθεί υπόψη ότι στις 18 Μάρτη απογράφηκαν και όλοι εκείνοι, οι τύποις, κάτοικοι και πολίτες του κράτους. Απειροι άνθρωποι, δηλαδή, που η πολιτεία τους έχει μεν καταχωρημένους στα κιτάπια της (δημοτολόγια, εκλογικούς καταλόγους κλπ.), αλλά στην ουσία τούς αγνοεί πλήρως, σαν να μην υφίστανται, σαν να μην υπάρχουν.

Αυθαίρετα χαμόσπιτα ή στην καλύτερη περίπτωση ανήλιαγα υπόγεια και στενά δυαράκια τα καταλύματα αυτών των ανύπαρκτων. Και οι γειτονιές τους πνιγμένες στις αναθυμιάσεις των εργοστασίων, στη σκόνη και στην ξεραΐλα. Το μεροκάματό τους δυσεύρετο ή όταν βρεθεί κλεμμένο από το αφεντικό και χωρίς ασφάλιση, αφού με νόμους πλέον έχει νομιμοποιηθεί η «μαύρη» εργασία. Παιδιά ανασταίνονται μέσα σ' αυτόν τον πικρό κόσμο με στερήσεις και σκοτεινό μέλλον. Στα 14 χρόνια τους εγκαταλείπουν συνήθως το σχολείο, για να μπουν στη ζούγκλα της βιοπάλης, αν δεν ξεστρατίσουν σε άλλους δρόμους, έτσι που βγαίνουν απροστάτευτα και με δυσοίωνες προοπτικές στη ζωή. Εκεί στους ίδιους χώρους, εξάλλου, γέροντες περνούν τα στερνά τους με συντάξεις πείνας και κάθε έκκλησή τους να ζήσουν ανθρωπινότερα προσκρούει στην πλήρη αναισθησία των κυβερνώντων. Είπαμε, όμως. Ολοι αυτοί οι βουτηγμένοι στη μιζέρια άνθρωποι δεν υπάρχουν για το κράτος. Είναι οι ξεγραμμένοι του συστήματος, οι «μη όντες», οι τύποις κάτοικοι και πολίτες της χώρας.

Γύρισαν οι απογραφείς στις 18 του Μάρτη σε κάθε γωνιά της χώρας και κατέγραψαν οικήματα και ανθρώπους, αλλά για τη φτώχεια, τη μοναξιά και την απελπισία των απογραφομένων ή για την ερήμωση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη όσων έχουν μείνει εκεί σαν τελευταίοι φύλακες, δεν υπήρχαν «τετραγωνάκια» στα έντυπά τους, για να γίνει καταγραφή αυτών των στοιχείων. Και έμεινε έτσι χωρίς οποιαδήποτε νύξη η δυστυχία της εφταμελούς οικογένειας που ζει σ' ένα γκρεμίδι στο Βοτανικό ή ο τρόμος του αλλοδαπού εργάτη που άνοιξε δύσκολα την πόρτα του υπογείου, για να προσθέσει την κυνηγημένη ύπαρξή του στον πληθυσμό της Ελλάδας. «Ασημείωτες», όμως, έμειναν και άλλες δραματικές εικόνες της Ελλάδας του «εκσυγχρονισμού». Οπως οι έξι ηλικιωμένοι που υπήρχαν όλοι κι όλοι σ' ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσου, το ένα και μοναδικό παιδί που υπήρχε σε άλλο αετοχώρι της Ηπείρου και οι ερημίτες κάποιων μικρών νησιών του Αιγαίου, που ζουν εκεί, χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα και χωρίς τρόφιμα καμιά φορά, όταν ξεσπάζουν θυελλώδεις άνεμοι και η θάλασσα «βγάζει φίδια». Είδαν τους απογραφείς πριν λίγες μέρες όλοι αυτοί οι άνθρωποι και χαμογέλασαν πικρά. «Σε δύο μόνο περιπτώσεις - είπαν - μας θυμάται το κράτος. Οταν κάνει κάθε δέκα χρόνια απογραφή και όταν στήνει κάλπες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, εμείς δεν υπάρχουμε. Είμαστε σβησμένοι απ' το χάρτη...».

Γ ίναμε, λέει 11 και πλέον εκατομμύρια, αλλά οι «εν ζωή» είμαστε κατά πολύ λιγότεροι. Γιατί δυστυχώς άπειροι είναι αυτοί που η αντιλαϊκή επέλαση των κυβερνήσεων του δικομματισμού τους έχει «θάψει» προ πολλού. Σε δυόμισι εκατομμύρια ανεβάζουν οι στατιστικές όσους ζουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια της φτώχειας. Και η αφαιμακτική επίθεση κατά των μισθωτών, των αγροτών και των άλλων βιοπαλαιστών συνεχίζεται ακάθεκτη και διευρύνεται συνεχώς ο αριθμός των «νεόπτωχων». Και όμως εμείς οι «ανύπαρκτοι» για το κράτος, αν προχωρήσουμε σε μια απογραφή των δυνάμεών μας θα δούμε ότι είμαστε μυριάδες. Και θα δούμε πως αν δράσουμε σε ενιαίο μέτωπο μπορούμε να δώσουμε άλλη πορεία στην εξέλιξη των σημερινών θλιβερών καταστάσεων. Εμείς οι «ανύπαρκτοι» μπορούμε να γίνουμε τόσο υπολογίσιμοι για τους κυβερνώντες που να μας βλέπουν μπροστά τους και να πανικοβάλλονται, αντί να μας «φτύνουν» περιφρονητικά, όπως κάνουν τώρα...


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ