Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ανεξάρτητο από εισόδημα το επίδομα πολυτέκνων

Επεκτείνεται το επίδομα της πολύτεκνης μητέρας σε όλες τις πολύτεκνες ανεξάρτητα από το οικογενειακό εισόδημα. Τη σημαντική αυτή απόφαση πήρε το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο 2459/1997.

Μετά το οικογενειακό επίδομα που με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) χορηγείται σε όλους, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, τώρα έρχεται το ΣτΕ και διευρύνει τη χορήγηση του επιδόματος πολύτεκνης μητέρας.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμό 1095/2001 απόφασή του έκρινε ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός και η υποβάθμιση της παρεχόμενης ειδικής φροντίδας στις πολύτεκνες μητέρες (άρθρο 21 του Συντάγματος).

Να υπενθυμίσουμε ότι με το νόμο 2459/1997 προβλέπεται για πολύτεκνες μητέρες που έχουν ζώντα παιδιά (νόμιμα, εξώγαμα και αναγνωρισμένα) η χορήγηση ειδικού επιδόματος ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών. Με τον ίδιο νόμο η καταβολή του επιδόματος συναρτόνταν από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ενώ το ύψος του επιδόματος αναπροσαρμοζόταν με υπουργικές αποφάσεις.

Επίσης, με την ίδια υπουργική απόφαση καθορίστηκε ότι ως εισόδημα νοείται τόσο το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όσο και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο και σε περίπτωση που διαπιστώνεται υπέρβαση των προβλεπόμενων ορίων (πλαφόν) οικογενειακού επιδόματος, η παροχή διακόπτεται.

Εναντίον της παραπάνω απόφασης κατέθεσε προσφυγή πολύτεκνη, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία θεσπίζεται ανώτατο όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες μητέρες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδας, αφού «έτσι αναιρείται υπέρ αυτών των πολύτεκνων οικογενειών η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης με την καθιέρωση του επιδόματος πολύτεκνης μητέρας δεν απέβλεπε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων, αλλά ως ειδική φροντίδα της Πολιτείας προς τις πολύτεκνες. Συνεπώς από την ειδική αυτή φροντίδα δεν μπορεί να εξαιρεθούν μητέρες οι οποίες υπερβαίνουν το πλαφόν του ετήσιου οικογενειακού επιδόματος που ορίζει ο νόμος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ