Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα η πανθεσσαλική σύσκεψη

Στις 11 το πρωί στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Η οργάνωση και ο πανθεσσαλικός συντονισμός των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της ΕΕ, θα συζητηθεί στην πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Πέμπτη, στις 11 π.μ., στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους, που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματά τους, παλεύοντας, ταυτόχρονα, για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ και γενικότερα της πολιτικής που τα δημιουργεί και τα οξύνει. Προβάλλουν, δε, την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα, φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η φτωχή αγροτιά, που βλέπει το εισόδημά της να συρρικνώνεται, καθώς πουλάει τα προϊόντα που παράγει σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό και συνεχώς διογκώνεται, φορτώνεται, τώρα από την τρικομματική συγκυβέρνηση, και με νέα βάρη, που αδυνατεί να σηκώσει.

Μέτρα όπως η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, των σπιτιών και των χωραφιών, οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, στα δημοτικά τέλη, τα διάφορα χαράτσια, η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων κ.ά., έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή.

Αμεσες διεκδικήσεις

Στις άμεσες, αγωνιστικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Θεσσαλίας περιλαμβάνονται:

  • Ικανοποιητικές τιμές για τα προϊόντα, να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (επιδότηση ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου αγροτικής χρήσης κ.ά.).
  • Δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, να πληρωθούν όλοι οι πληγέντες για τους οποίους είναι έτοιμα τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι βαμβακοπαραγωγοί που η σοδειά τους καταστράφηκε από το πράσινο σκουλήκι.
  • Κατάργηση των χαρατσιών για την Υγεία (νοσοκομεία, φάρμακα), να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια σε ΔΕΗ, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ, για άδειες γεωτρήσεις, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.α.
  • Να μη μειωθεί η επιστροφή ΦΠΑ και του φόρου πετρελαίου.
  • Ατοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος όσο διαρκεί η κρίση και πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Να μη φορολογηθεί το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, ούτε τα σπίτια και τα χωράφια της φτωχής αγροτιάς.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ