Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τροπολογία για διασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΓΜΕ

Την τροπολογία την κατέθεσε το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Την εξασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) αφορά η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου, με τίτλο «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», του οποίου η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί στην αρμόδια επιτροπή και αναμένεται να μπει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που καταθέτει το ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΙΓΜΕ λειτουργεί ακόμη και σήμερα, παρ' όλες τις αντιξοότητες, ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος του κράτους μέσα από τη διενέργεια ερευνητικών έργων. Αποτελεί ένα ινστιτούτο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του τόπου και την υπηρεσία στο δημόσιο συμφέρον.

Η απορρόφηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και η συρρίκνωση του προσωπικού υποστήριξης (εργαστηρίων, διοικητικών κ.λπ.) του ΙΓΜΕ, κεντρικών και αποκεντρωμένων υπηρεσιών (παραρτήματα) θέτει σε κίνδυνο σημαντικά ερευνητικά προγράμματα για τη χώρα.

Με τα άρθρα 34 παρ. 7 και 33 παρ. 7α Ν. 4024/2011 τέθηκαν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και προσυνταξιοδοτικό καθεστώς εργαζόμενοι του πρώην ΙΓΜΕ που βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης με το πρώην ΕΚΠΑΑ στο νυν ΕΚΒΑΑ. Μάλιστα, οι ανωτέρω διατάξεις έχουν ήδη κριθεί από τα πολιτικά δικαστήρια ως ανεφάρμοστες, επειδή δεν ολοκληρώθηκαν με σύννομες διαδικασίες. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου ισχύουν μέχρι την 30.1.2013. Δεδομένου ότι η ανωτέρω διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να καταργηθούν οι ανωτέρω διατάξεις και να αρθούν οι έννομες συνέπειές τους στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλισθεί η δίκαιη και ίση αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων του δημοσίου τομέα».

Η τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο που καταθέτει το ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Στο τέλος του εδαφίου α της παραγράφου 7 του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 (Α 226) προστίθενται οι φράσεις:

"όπως και το πάσης φύσεως επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΙΓΜΕ. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων του ΙΓΜΕ που τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 34 επανέρχονται στο προϊσχύον νομικό καθεστώς"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ