Τρίτη 27 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ρύθμιση νομιμοποίησης της τοκογλυφίας

Αποκαλυπτικές ομολογίες Παπαντωνίου για το νόμο τον οποίο ο ίδιος υπεραμυνόταν τον περσινό Φλεβάρη

Μια ακόμα κωμικοτραγική συνέχεια στην υπόθεση τραπεζικής τοκογλυφίας από πανωτόκια, γράφηκε χτες από κυβέρνηση και τράπεζες. Και νέα ρύθμιση που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δε δίνει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της τραπεζικής κλοπής, αν και με τις διατάξεις της, επιχειρείται μια πιο προσεγμένη προσέγγιση του προβλήματος νομιμοποίησης της τραπεζικής τοκογλυφίας. Ωστόσο, εξαιρούνται παντελώς από τη νέα ρύθμιση όσοι έχασαν κινητή και ακίνητη περιουσία σε πλειστηριασμούς λόγω χρεών. Το θέμα, τέλος, των στοιχείων των θυμάτων από «πανωτόκια εξελίσσεται σε κρατικό - η καλύτερα σε τραπεζικό - μυστικό, καθώς ερωτώμενος ο υπουργός, απάντησε ότι δε γνωρίζει!

Σε κάθε περίπτωση πάντως ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν χτες ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος στεφόμενος και κατά του εαυτού του, ομολόγησε ότι οι δύο προηγούμενες ρυθμίσεις αποτελούσαν απροκάλυπτη κοροϊδία σε βάρος των ενδιαφερομένων. Η προηγούμενη ρύθμιση, είπε, «αφορούσε μόνο στις μη ρυθμισθείσες συμβάσεις, αλλά αυτές τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό του προβλήματος. Οι περισσότεροι δανειολήπτες είχαν ήδη υπαχθεί εκόντες - άκοντες με λεόντειες θα έλεγα συμφωνίες σε διάφορες ρυθμίσεις...». Στις νέες... αποκαλύψεις του υπουργού ασφαλώς εντάσσεται και η δήλωσή του: «Ξεχνάτε ότι η Ελλάδα είχε μια τριτοκοσμική οικονομία μέχρι το 1995», με πιστωτικές αγορές, που λειτουργούσαν με επιτόκια 30% και 32%!

Η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση δίνεται εκ νέου η έννοια της συνολικής οφειλής. Αυτή προκύπτει με βάση συντελεστές που υπολογίζονται στην οφειλή η οποία αποτελείται από α) το αρχικό κεφάλαιο και β) τους συμβατικούς τόκους, οι οποίοι μπορούν να είναι μέχρι και το 50% του αρχικού κεφαλαίου. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται:

  • επί 4 αν οι συμβάσεις έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/1985
  • επί 3 αν οι συμβάσεις έχουν συναφθεί μεταξύ 1/1/86 μέχρι 31/12/1990
  • επί 2 αν οι συμβάσεις έχουν συναφθεί από 1/1/1991 μέχρι και 15/4/1998.

Η ρύθμιση, κατά τον υπουργό, αφορά κάθε είδους συμβάσεις δάνειων και πιστώσεων, οι οποίες έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες σαν μη εξυπηρετούμενες. Στη νέα ρύθμιση περιλαμβάνονται αυτή τη φορά και οι συμβάσεις δάνειων που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, η άλλη συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του δανειολήπτη και υφίσταται ανεξόφλητο υπόλοιπο μετά τις 31/12/2000. Δεν υπάγονται μόνο οι συμβάσεις που έχουν ρυθμιστεί με διατάξεις νόμου.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι και 30/9/2001 η απαγόρευση πλειστηριασμών λόγω χρέους προς τις τράπεζες, αν και ο Γ. Παπαντωνίου ομολόγησε ότι οι τελευταίες... δε σέβονται το νόμο και ότι οι πλειστηριασμοί συνεχίζονται στις περιπτώσεις που οι τράπεζες αποδεικνύουν ότι αυτοί δεν οφείλονται σε ανατοκισμούς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ