Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΓΑΛΗΝΟΣ» - ΕΥΒΟΙΑ
Απολύει όποιον μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά της

Ανακοίνωση - καταγγελία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας για την ανακοίνωση - λίβελο που εξέδωσε η εργοδοσία

Σε 23 απολύσεις εργαζομένων που τόλμησαν να σηκώσουν ανάστημα ενάντια στις άθλιες εργασιακές σχέσεις και την απλήρωτη δουλειά προχώρησε η εργοδοσία των σούπερ μάρκετ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Εύβοια. Σα να μη φτάνει αυτό, με μια αισχρή ανακοίνωση αποκαλεί τους απολυμένους «επίορκους υπαλλήλους», που τους έδιωξε γιατί τόλμησαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ενώ η εταιρεία ήταν στην τελική ευθεία της οριστικής «εξυγίανσής» της και «επίτευξης» συμφωνίας δήθεν για τη διασφάλιση του προσωπικού. Παράλληλα, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για «ολέθριες» ενέργειες και ταυτόχρονα καλεί τις ταξικές δυνάμεις να σταθούν στο πλευρό της!!

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας με ανακοίνωσή της καταγγέλλει: «Γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας βιώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία πολλά χρόνια τώρα. Συγκεκριμένα, ο κατά τ' άλλα "τοπικός ευεργέτης" όπως κάποιοι καλοθελητές τον αποκαλούν:

  • Δεν έδωσε ποτέ τα νόμιμα ρεπό στους εργαζόμενους.
  • Από το 2007 υποχρεώνει τους εργαζόμενους να λαμβάνουν μέρος του ήδη πενιχρού τους μισθού σε διατακτικές επιταγές ψωνίζοντας από τα καταστήματα της εταιρείας.
  • Συνήψε με τους εργαζόμενους υποτιθέμενα "δάνεια" ώστε να μπορεί να τους πληρώνει λιγότερα κρατώντας τη "δόση" του υποτιθέμενου "δανείου" κάθε μήνα.
  • Από τον Οκτώβρη του 2011 απαιτεί από τους εργαζόμενους με διάφορες μεθοδεύσεις και τρομοκρατία να δουλεύουν 8 ώρες και να πληρώνονται για 6.
  • Τον Ιούνη του 2012 μέρος των εργαζομένων σήκωσε ανάστημα και αρνήθηκε να υπογράψει εκ νέου την αισχρή και ληστρική απαίτηση της εργοδοσίας. Εκδικητικά η διοίκηση της εταιρείας επέβαλε σε αυτούς αρχικά 3ήμερη και έπειτα μονοήμερη εργασία ανά βδομάδα».

Ετσι, πριν μερικές μέρες 23 εργαζόμενοι που αντιστάθηκαν και προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι για 3 μήνες και σε κάποιους από αυτούς δεν έχει καταβληθεί ούτε το επίδομα αδείας του 2012, απολύθηκαν.

Μέτρα για τη διαφύλαξη της κερδοφορίας του

Συνεχίζοντας η Ενωση τονίζει: «Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος, θέλουν να "στείλουν το μήνυμα" προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους ότι όποιος σηκώνει κεφάλι θα έχει κυρώσεις. Η διοίκηση των σούπερ μάρκετ Γαληνός φανερώνει τον πανικό της. Αυτός ο πανικός πρέπει να μετατραπεί σε εφιάλτη για την εργοδοσία από το σύνολο των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ούτε η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί εξαίρεση στο πώς συμπεριφέρεται η μεγαλοεργοδοσία. Οι εργαζόμενοι του Γαληνού δεν είναι μόνοι τους. Το σωματείο μας εδώ και χρόνια προειδοποιούσε ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Κανένας εργαζόμενος δεν ευθύνεται για τη χασούρα τους και δε θα βάλουμε εμείς πλάτη για να βγουν οι εργοδότες λάδι. Ο Γαληνός προσπαθεί να βγάλει από τη μέση όποιον αντιστέκεται στα σχέδιά του για να διαφυλάξει τα κέρδη του εις βάρος αυτών που τόσα χρόνια παρήγαν τα πλούτη του.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες της εταιρείας, στο μέλλον να έχουμε ξεκάθαρο ότι δεν εξασφαλίζουμε τίποτα σκύβοντας το κεφάλι και ότι τις επιχειρήσεις δεν τις κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων αλλά τα ίδια τα αφεντικά».

Απαντώντας στα περί «ολέθριων» ενεργειών η Ενωση υπογραμμίζει: «Η εργοδοσία αποκαλεί "ολέθρια" κίνηση τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία. Εμείς αυτό το θεωρούμε καθήκον. Ολεθρος για τους εργαζόμενους είναι τα μέτρα της εργοδοσίας που αξιοποιώντας τους νόμους της συγκυβέρνησης απολύει, τρομοκρατεί και τους καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια».

Οσο για την πρόσκληση στα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να στηρίξουν την εταιρεία, δηλαδή να στηρίξουν το σφαγιασμό των εργαζομένων, η Ενωση ξεκαθαρίζει: «Να ξέρουν καλά ότι χτύπησαν λάθος πόρτα. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Εργοδοτικά τσιράκια να τα αναζητήσουν αλλού...».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους σε οργάνωση στο σωματείο τους, να μη φοβηθεί κανείς, να μην επιδείξει καμία ανοχή και απαιτεί: Να γυρίσουν άμεσα στη δουλειά οι 23 απολυμένοι. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα που χρωστάει η εταιρεία σε όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ