Πέμπτη 17 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις προκαλεί το κλείσιμο ορυχείων πλατίνας

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Καταδίκασε χτες το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) την απόφαση της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας πλατίνας στον κόσμο, «Anglo Platinum» να κλείσει τέσσερα ορυχεία και να σπρώξει στο δρόμο της ανεργίας 14.000 εργάτες, εκ των οποίων οι 13.000 βρίσκονται στην περιοχή Ράστενμπεργκ όπου είχαν ξεσπάσει οι περισσότερες κινητοποιήσεις και απεργίες το καλοκαίρι με κεντρικό αίτημα την αύξηση των πενιχρών μισθών και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Σε ανακοίνωση του ANC καταδικάζεται η απόφαση της εταιρείας ως «κυνική και άκρως επικίνδυνη» καθώς καταγγέλθηκε ότι προηγουμένως «εκμεταλλεύτηκε και δημιούργησε τις συνθήκες εξάλλειψης θέσεων εργασίας».

Προχτές βράδυ, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των επικείμενων απολύσεων από την «Αnglo Platinum», εκατοντάδες εργάτες ξεκίνησαν στάσεις εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις, με αρχή τη νυχτερινή βάρδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Νωρίτερα, χτες, το Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU) ανακοίνωσε πως αναστέλλονται για μία βδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις χιλιάδων εργατών γης στους αμπελώνες και οπωρώνες του Δυτικού Ακρωτηρίου σε μία προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τους τσιφλικάδες της περιοχής ώστε να αυξηθεί το μεροκάματο σε 105 ραντ (από περίπου 67). Εάν στο μεσοδιάστημα δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε η απεργία θα ξαναρχίσει στις 23 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ