Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του

Αβέβαιο το μέλλον για 3.200 εργαζόμενους

Το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έγινε χτες μετά την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας προς το υπουργείο Οικονομικών -την οποία και έκανε αποδεκτή- και την απόφαση να «σπάσει» το ΤΤ σε μία «καλή» -το κομμάτι που θα ιδιωτικοποιηθεί- και μία «κακή» τράπεζα, η οποία βαίνει σε εκκαθάριση. Αβέβαιο παραμένει το μέλλον των 3.200 εργαζομένων του σημερινού ΤΤ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το δίλημμα της απόλυσης ή της συνέχισης της εργασίας τους, κάτω από πολύ δυσμενέστερους όρους.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αρχικά μιλούσαν για την απόλυση 1.000 εργαζομένων του σημερινού ΤΤ, ενώ χτες ως λύση διέρρευσαν δύο σενάρια. Αυτό της συνέχισης της απασχόλησης του συνόλου του σημερινού προσωπικού, το οποίο όμως θα πρέπει να αποδεχτεί μείωση των αποδοχών του κατά 30% και εναλλακτικά την απόλυση 450 - 500 εργαζομένων. Το σίγουρο είναι, ότι η διαδικασία συγκεντροποίησης του τραπεζικού κεφαλαίου, που εξελίσσεται με βάση τον μπούσουλα που έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης, έχει θύματα και αυτά είναι οι εργαζόμενοι των τραπεζών οι οποίοι είτε απολύονται είτε συνεχίζουν να εργάζονται κάτω από χειρότερους όρους.

Σε ανακοινώσεις για το ΤΤ που εξέδωσαν το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αναφέρονται τα ακόλουθα: Η σημερινή τράπεζα, «σπάει» σε ένα μεταβατικό πιστωτικό σύστημα («καλή τράπεζα») στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων και τα «υγιή» στοιχεία του Ενεργητικού (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων). Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, η οποία θα λειτουργεί υπό την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το (ΤΧΣ) το οποίο αποτελεί και το μοναδικό του μέτοχο.

Η άδεια της παλιάς τράπεζας ανακλήθηκε, ενώ η ίδια τίθεται σε ειδική εκκαθάριση από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων.

Η συγκυβέρνηση δεν προχώρησε στην άμεση ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, καθώς οι ενδιαφερόμενες τράπεζες, Εθνική και «Αλφαμπανκ», είναι απασχολημένες με την απορρόφηση της «Γιούρομπανκ» η πρώτη και της Εμπορικής η δεύτερη. Ως εκ τούτου, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών που έγινε από τις δύο αυτές τράπεζες -και την τράπεζα Αττικής, η οποία όμως λόγω του μικρού της μεγέθους δεν έχει ελπίδες να γίνει αποδεκτή η πρότασή της- κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικές. Η προσωρινή λύση που επιλέχθηκε, είναι αυτή της διάσπασης του ΤΤ -πράγμα που έγινε σήμερα- και η νέα τράπεζα να «παρκάρει» προς ώρας στο ΤΧΣ και όταν θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων, να ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής του, οπότε και αναμένεται να καταλήξει είτε στην Εθνική, είτε στην «Αλφαμπανκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ